MEĐU IZMEĐU

ĐURI KORUGI TRI ZLATA

2.486 pregleda

Profesor dr Đuro Koruga, osnivač i dugogodišnji rukovodilac Laboratorije za nanotehnologije (NanoLab) na Mašinskom fakultetu u Beogradu, nedavno je jednu za drugom osvojio dve zlatne medalje na prestižnim međunarodnim smotrama pronalazača. Prvi u Kini, drugu u Rusiji. Za koji izum?

Poznati naučnik, istraživač i pronalazač osmislio je neverovatne Tesline nanonaočare (Tesla Light Wear), savremeno tehnološko čudo, zasnovamo na fulerenu ili ugljeniku sa 60 atoma (C60), za čije je otkriće i opisivanje 1997. trojici naučnika dodeljena Nobelova nagrada. Jedinstveni molekul u kosmosu, čije se ustrojstvo  sastoji od petougaonika i šestougaonika, zbog čega uveliko podseća na fudbalsku „bubamaru”, predstavlja treći pojavni oblik u prirodi veoma rasprostranjenog hemijskog elementa ugljenika – nakon grafita i dijamanta.

Đuro Koruga

Izučavajući ga godinama sa svojim saradnicima ispod mikroskopa koji prikazuju pojedinačne atome u mirovanju i kreatnju, srpski naučnik je ustanovio da je fuleren izuzetno delotvoran u zaštiti od pogubnog sunčevog zračenja, što je na primeru ljudskog oka lane potvrđeno dodelom nobelove nagrade (opet) trojici istraživača. U Teslinim nanonaočarima, kako ih je nazvao u slavu Nikole Tesle, u polimerni materijal specijalnom tehnologijom ubačen je fuleren. Tako je izrađeno jedinstveno nanosočivo na svetu.

Fuleren

Naočari uveliko se izrađuju u kompaniji „Cepter internešenel” i već se prodaju na svetkom tržištu. Rečeni izum je nešto ranije ove godine Zlatnom medaljom nagradila Međunarodna federacija pronalazača sa sedištem u Švajcarskoj.

(Naučni esej koji potnako objašnjava sva blagotvorna svojstva Teslinih nanonaočara čitaćete uskoro u prvom štampanom broju „Galakasije”. Ne propustite priliku da ga već sada naručite, jer je tiraž ograničen i prodavaće se samo u gradovima sa više hiljada stanovnika na odabranim mestima).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar