МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДНК НА УДАРУ ХАКЕРА

Веза мозак-компјутер (Пиксабеј)

Веза мозак-компјутер (Пиксабеј)

Амерички научници су искористили ДНK да хакују рачунар, чиме је настављен тренд спајања људских тела с компјутерима, а напредак на том пољу довешц́е до тога да људи потпуно изгубе слободу и свој идентитет. Ово тврди славни словеначки филозоф Славој Жижек, након вести да су истраживачи Универзитета у Вашингтону искористили ДНK за пренос компјутерских вируса.

„Чињеница да је могуће хаковати компјутер помоћу ДНK значи да наш идентитет, који одређује тај ДНK, није ништа више од компјутерске формуле. Наш живот и идентитет сведени су на серију формула. Тиме ефикасно улазимо у постљудски свет”, рекао је Славој Жижек.

Он додаје да се није уплашио конкретног експеримента, јер има и много страшнијих.

„Оно чега се плашим јесте директна веза између нашег мозга и компјутерске мреже, јер ми ту губимо аутономију. Ускоро би компјутери могли да контролишу наш ум, а да појединци и даље мисле да контролишу своје мисли и реалност. Чак и у најгоре време нацизма власт није могла да контролише шта човек мисли. С директном везом нашег мозга и дигиталне мреже ми губимо унутрашњу слободу”, каже Жижек.

Он додаје да је човечанство ушло у еру технолошке доминације, а да се биологија као наука потпуно интегрисала у пројекат технолошке доминације и манипулације.

„Сам живот је постао технолошки процес. Да ли ДНK заиста одређује наш идентитет? Или смо ми само биолошки аутомати? Да ли имамо неку духовну слободу? Мислим да ако нас ДНK у потпуности одређује, онда треба да бринемо. На својеврстан начин, тек смо открили да никад нисмо били слободни. Били смо аутоматске машине, али нисмо то знали. Наша слобода била је илузија. Да ли смо аутомати које је могуће контролисати или има наде за нашу слободу”, пита се Жижек.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар