МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДО ЦРНЕ РУПЕ 6 МИЛИЈАРДИ

NASA

NASA

Kолико би треба до најближе црне рупе, ако се лети милион миља на сат?

Том брзином (приближно 670-ти део брзине светлости) око 6 милијарди година! (Kористе се миље због илустрације: 1 миља = 1.609 километара).

Људи немају представу колико је 1 милијарда већа од 1 милиона.

1 милион секунди износи око 11 дана.

1 милијарда секунди износи око 31,5 година!

Реч милион је староиталијанског порекла, настала од речи mille (хиљаду). У матишу и науци се често пише само као 1 × 106. На око 600 страница А4 формата имамо око милион карактера. Точак аутомобила направи толико окретаја током једног типичног летовања колима у Грчкој.

Ако узмемо да је обичан палац ширине 22 милиметара, милион палчева би значило дужину од око 22 километреа – даљина коју пешак превали за 5 и више сати. Да би се напунила кофа од 1 литра, треба милион кубних милилитара (мале капљице), а милион милилитара воде има у 1 тони воде. Ако кажемо да новчаница од 1.000 динара тежи 1 грам, милион новчаница је тешко 1 тону, а то вреди 1.000.000.000 динара, односно 8,5 милиона евра. Kаже се да у Америци има око 8,8% милионера, што је скоро 40% свих милионера на свету – ни следећих 10 земаља заједно нема толико.

Милијарда је хиљаду пута већа – 1 × 109. У астрономији и геологији милијарда година се често назива еон. Kод наших политичара и економиста ова јединица представља праву мору, јер преписујући западне текстове тешко капирају да Британци (али не и Американци!) речју billion означавају милион милиона. Пре око милијарду дана појавио се у Африци Australopitecus, а пре милијарду минута појавило се хришћанство. Пре око милијарду деценија појавиле су се прве галаксије у универзуму, а пре 13,8 милијарди година грунуо је Велики прасак.

Милијарду километара је 6 пута дуже од Земље до Сунца. Пуна када воде садржи 1 милијарду кубних милиметара. Још 2016. Apple је продао 1 милијарду iPhon-a, поставши тако најпродаванији производ у историји, претекавши Play Station и Рубикову коцку.

И тако даље. Бројеви су цареви!

(Извор Астрономски магазин)

О аутору

Stanko

Оставите коментар