MEĐU IZMEĐU

DO MARSA OPASNO ZA LJUDE

239 pregleda

Tim NASA istraživača otkrio je da se protok krvi astronauta može obrnuti tokom svemirskog leta.

 Naučnici su analizirali podatke 11 astronauta koji su ostali više od 50 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici i zaključili da se kod šestorice astronauta protok krvi preokrenuo u unutrašnjoj cerebralnoj veni koja sprovodi krv do mozga, lica i vrata. Pored toga, kod jednog člana posade razvijena je tromboza u pomenutoj veni.

Autori studije su uvereni da je potrebno još eksperimenata da bi se utvrdili mogući rizici za članove dugoročnih svemirskih misija, posebno za buduće putovanje na Mars. Naučnici su upozorili da „izlaganje bestežinskom okruženju” može imati „još nepoznate posledice za protok krvi u cerebralnoj veni”, a u nekim slučajevima čak može biti i kobno. „To je bio neočekivani nalaz. Nismo očekivali da ćemo se susresti sa zastojem ili obrnutim tokom krvi. Na Zemlji bismo odmah posumnjali u masovnu blokadu, tumor ili nešto slično”, rekao je jedan od autora studije Majkl Stenger.

Bestežinska stanja takođe uzrokuju oticanje lica i nogu. Istovremeno povećavaju volumen krvi koju izbacuje srce i smanjuju količinu plazme u njoj, što povećava rizik od tromboze. Američki naučnici su rekli da su rezultati ove analize veoma zabrinjavajući. Rezultati studije objavljeni su na specijalizovanom JAMA portalu.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar