TREĆI SMER

DOBAR, BOLJI, SUVIŠAN

2.569 pregleda

 

Stanko Stojiljković

 Ko će sledeći sedeti prekoputa u zgradi na Andrićevom vencu 1? Ukoliko ne znate odgovor, nemojte se jediti. Upravo je oglašen suvišni zato što je najbolji.

U čemu? U fizici, i to na obe „Galaksijine” liste. Na junskoj „100 najboljih u Srbiji”, s pridodatim hiršovim indeksom (osim citata), ispeo se na jedanastu stepenicu. Na septembarskoj „100 Srba po Elzeviru”, kada je uključen ponderisani (stroži) hiršov indeks, spustio se šest niže. U međuvremenu je osvanuo u Stenfordovom razvrstavanju vrhunskih naučnika na planeti kao jedan od devetoro iz Srbije. Međujedan i po odsto odabranih!

Sa 9.041 pominjanjem (citiranje) u tuđim člancima, hiršovim indeksom 48 i ponderisanim 0,96 – a sve prema podacima Google Scholara iz marta ove godine, akademik Zoran LJ. Petrović dostigao je vlastiti vrhunac – suvišan u Institutu za fiziku u Beogradu! S jednim glasom viška na glasanju.

Nisu rekli da isuviše odskače, a svakako su to podrazumevali. Kuda će sada? Najpre u beli svet – na istok ili zapad, a potom na Andrićev venac – da se vrati u zemlju. (Na Arktik i Antarktik još ne može, nije se sve otopilo).

Preterao, suviše preterao u uspesima. Za tili čas je preobraćen iz priloga u pridev; ne bude li se negde daleko skrasio, pretvoriće ga u imenicu – suvišnost. Pa neka strancima objašnjava šta to znači u Srbiji.

A šta je sa Šangajskom listom, koja obavezno zbraja citate (https://galaksijanova.rs/beograd-pao-zbog-citata/?script=lat), pa Instituta za fiziku, dela Beogradskog univerziteta? I to će narod pozlatiti na Andrićevom vencu. Setite se matematičara Stojana Radenovića: izvolite povratnu kartu, natrag u domovinu!

Zašto opet bez rektorke ili rektora (u oba slučaja pozovite se na Pravopis)? Možda se šačica studenata predomisli i na neodređeno vreme ponovo joj zamandali ulazna vrata.

Otprilike u isto vreme, dan-dva ranije ili kasnije, dekanica, dekanka, dekanesa ili dekan (sami se pravopisno opredelite) na sednici Statutarne komisije Filološkog fakulteta u Beogradu obznani da izvesni profesor ima 17 tezgi! I nikom ništa. E taj bi preleteo i stražu i krovove Kapetan-Mišinog zdanja i meko se prizemio u svoju fotelju. Iz trećeg smera, svejedno.

 

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar