?> DOBITNIK MILOŠEVIĆ | Galaksija Nova
MEĐU IZMEĐU

DOBITNIK MILOŠEVIĆ

Milorad Milošević

Milorad Milošević

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić” dodelilila je prestižnu nagradu „Marko Jarić” za 2022. godinu dr Miloradu Miloševiću, redovnom profesoru Univerziteta u Antverpenu (Belgija) u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. Priznanje se dodeljuje 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a dobijali su ga ugledniji istraživači poreklom iz Srbije, od kojih većina radi na vodećim svetskim univerzitetima. Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ osnovana je pre četvrt veka, 1998. godine, s ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997).

U odluci je navedeno da je nagrada dodeljena „za izuzetne doprinose proučavnju kvantnih funkcionalnih materijala i hibridnih heterostruktura i projektovanju njihovih superprovodnih i magnetskih svojstava pomoću računarskih simulacija na mikro, nano i atomskoj skali”. Žiri je jednoglasno odlučop, a činili ga naučni savetnici dr Milan Tadić, dr Nenad Vukmirović i dr Vladimir Đoković.

Dr Milorad Milošević završio je osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Fakultetu za nauke Univerziteta u Antverpenu gde je odbranio disertaciju na temu hibridnih uređaja na bazi superprovodnika i feromagneta. Usavršavanje je nastavio u Velikoj Britaniji i SAD, a 2008. godine se vratio u Belgiju. Danas u svojim istraživanjima on sarađuje i sa naučnim ustanovama iz Srbije, a naročito Institutom za fiziku, Elektrotehničkim fakultetom i Institutom za nuklearne nauke „Vinča”.

(IFIZ)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar