MEĐU IZMEĐU

DOBITNIK MILOŠEVIĆ

199 pregleda
Milorad Milošević

Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić” dodelilila je prestižnu nagradu „Marko Jarić” za 2022. godinu dr Miloradu Miloševiću, redovnom profesoru Univerziteta u Antverpenu (Belgija) u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. Priznanje se dodeljuje 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a dobijali su ga ugledniji istraživači poreklom iz Srbije, od kojih većina radi na vodećim svetskim univerzitetima.Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ osnovana je pre četvrt veka, 1998. godine, s ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997).

U odluci je navedeno da je nagrada dodeljena „za izuzetne doprinose proučavnju kvantnih funkcionalnih materijala i hibridnih heterostruktura i projektovanju njihovih superprovodnih i magnetskih svojstava pomoću računarskih simulacija na mikro, nano i atomskoj skali”. Žiri je jednoglasno odlučop, a činili ga naučni savetnici dr Milan Tadić, dr Nenad Vukmirović i dr Vladimir Đoković.

Dr Milorad Milošević završio je osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Fakultetu za nauke Univerziteta u Antverpenu gde je odbranio disertaciju na temu hibridnih uređaja na bazi superprovodnika i feromagneta. Usavršavanje je nastavio u Velikoj Britaniji i SAD, a 2008. godine se vratio u Belgiju. Danas u svojim istraživanjima on sarađuje i sa naučnim ustanovama iz Srbije, a naročito Institutom za fiziku, Elektrotehničkim fakultetom i Institutom za nuklearne nauke „Vinča”.

(IFIZ)

O autoru

administrator

Ostavite komentar