MEĐU IZMEĐU

DODELJENE NAGRADE „SRPSKI KRIVAK”

616 pregleda
Nenad Lalović, Živorad Ajdačić, Ilija Cerović, Borislava Perić Ranković, Ljubivoje Ršumović, Slobodan Vujić i Dragan Jaćimović

Udruženje „Srpski krivak” dodelilo je godišnje nagrade za posebna dostignuća u nauci, umetnosti, privredi i negovanju srpske tradicije. Među nagrađenima i glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a Ilija Cerović.

Nagrađeni su, moglo bi se reći, najbolji među najboljima – jer Udruženje „Srpski krivak” okuplja ugledne i uspešne ljude, koji čuvaju tradicionalne kulturne vrednosti i običaje i postižu dostignuća u oblastima poput nauke, umetnosti, sporta, novinarstva, poljoprivrede Srbije.

Među sedmoro nagrađenih, dečji pesnik Ljubivoje Ršumović ponosan je, kaže, što u svojim rukama drži figuru „Srpski krivak”, zato što je ta vrsta belog kukuruza simbol opstanka srpskog naroda.

„Moram da priznam da sam u simbolu srpskog krivaka, koji smo mi danas dobili, u stvari video simbol srpskog opstanka uopšte, simbol i one majke koja rađa decu, koja zapravo rađa narod, koja se najefikasnije bori protiv bele kuge”, rekao je Ršumović.

Dragan Jaćimović uspešno se izborio da dođe na vrh sveta – 2000. godine popeo se na Mont Everest. „Kad me je predsednik Udruženja pozvao, pitao sam ga da li treba neki govor da održim, rekao je da ne, nego mi cenimo dela i poštujemo dela. To je i ono što je jedan dobitnik rekao – ovo mi je prva nagrada u Srbiji, i meni je to slična situacija. Više za ono što sam radio znaju u svetu nego ovde kod mene kući”, kaže Jaćimović.

Za izuzetan doprinos u novinarstvu nagrađen je i naš kolega, glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a Ilija Cerović. Autor je i urednik više od 250 emisija, intervjua i naučnoistraživačkih i dokumentarnih serija.

„Ovo priznanje pripada, pre svega, Obrazovno-naučnom programu i RTS-u u celini, kao javnom medijskom servisu koji svakodnevno ulaže napore da dela velikih pregalaca dospu do najšire javnosti”, rekao je Cerović.

Godišnju nagradu Udruženja „Srpski krivak” dobili su i paraolimpijka i reprezentativka Srbije Borislava Perić Ranković, Nenad Lalović – drugi Srbin u Međunarodnom olimpijskom komitetu posle Borislava Stankovića, Slobodan Vujić, prvi srpski naučnik rudarsko geološkog usmerenja izabran za inostranog člana Ruske akademije nauka, i Živorad Ajdačić, reditelj i dramski pisac.

Video zapis sa dodele možete pogledati OVDE

 

(Tamara Tankosić, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar