МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДОКТОРАТИ ПОД НАДЗОРОМ

Европа надгледа (Википедија)

„Ово је кукавичје јаје које је руководство KАПK-а оставило на крају свог мандата. Не могу ни да им вратим извештај на дораду, јер више не постоје”, каже министар Младен Шарчевић.

Извештај Kомисије за акредитацију (КАПК) у коме оспоравају 103 доктората је неприхватљив, јер нити је њихов посао да признају дипломе, нити су послали потпуну документацију. Овако, за „Новости”, министар просвете Младен Шарчевић коментарише извештај који је KАПK послао Министарству просвете и Националном савету за високо образовање, у коме се споре докторске дипломе стечене на 22 факултета девет приватних универзитета.

„Ако је неко заиста радио на дивље, неће
бити заштићен”, напомиње Шарчевић и
додаје да KАПK није имао право да
издваја само приватне факултете и високе
школе, а да по истим критеријумима не
провери и државне.

„Ово је кукавичје јаје које је руководство KАПK-а оставило на крају свог мандата. Не могу ни да им вратим извештај на дораду, јер више не постоје”, каже Шарчевић. „Право је питање зашто су у два круга акредитације све ове дипломе узимали као валидне, а сада им је пало на памет да оне више не важе. Не можете се тако играти са судбинама људи. Сви они би могли да туже државу, због правне несигурности коју је KАПK изазвао.”

Младен Шарчевић (Прес)

Шарчевић сматра да овим оспоравање доктората KАПK покушава да прикрије сопствене пропусте у раду. Он поручује да ће се лако утврдити да је више од 90 одсто тих диплома издато у легалним условима за рад. „Ако је неко заиста радио на дивље, неће бити заштићен”, напомиње Шарчевић и додаје да KАПK није имао право да издваја само приватне факултете и високе школе, а да по истим критеријумима не провери и државне.

Он оптужује KАПK и за то што је Европска агенција за проверу квалитета високог образовања (ENQA) ставила Србију „под надзор” у периоду од две године. Уколико изгубимо пуноправно чланство, наше дипломе изгубиле би значај у иностранству.

(Извор Новости)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар