MEĐU IZMEĐU

DOKTORATI POD NADZOROM

381 pregleda

„Ovo je kukavičje jaje koje je rukovodstvo KAPK-a ostavilo na kraju svog mandata. Ne mogu ni da im vratim izveštaj na doradu, jer više ne postoje”, kaže ministar Mladen Šarčević.

Izveštaj Komisije za akreditaciju (KAPK) u kome osporavaju 103 doktorata je neprihvatljiv, jer niti je njihov posao da priznaju diplome, niti su poslali potpunu dokumentaciju. Ovako, za „Novosti”, ministar prosvete Mladen Šarčević komentariše izveštaj koji je KAPK poslao Ministarstvu prosvete i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, u kome se spore doktorske diplome stečene na 22 fakulteta devet privatnih univerziteta.

„Ako je neko zaista radio na divlje, neće
biti zaštićen”, napominje Šarčević i
dodaje da KAPK nije imao pravo da
izdvaja samo privatne fakultete i visoke
škole, a da po istim kriterijumima ne
proveri i državne.

„Ovo je kukavičje jaje koje je rukovodstvo KAPK-a ostavilo na kraju svog mandata. Ne mogu ni da im vratim izveštaj na doradu, jer više ne postoje”, kaže Šarčević. „Pravo je pitanje zašto su u dva kruga akreditacije sve ove diplome uzimali kao validne, a sada im je palo na pamet da one više ne važe. Ne možete se tako igrati sa sudbinama ljudi. Svi oni bi mogli da tuže državu, zbog pravne nesigurnosti koju je KAPK izazvao.”

Mladen Šarčević (Pres)

Šarčević smatra da ovim osporavanje doktorata KAPK pokušava da prikrije sopstvene propuste u radu. On poručuje da će se lako utvrditi da je više od 90 odsto tih diploma izdato u legalnim uslovima za rad. „Ako je neko zaista radio na divlje, neće biti zaštićen”, napominje Šarčević i dodaje da KAPK nije imao pravo da izdvaja samo privatne fakultete i visoke škole, a da po istim kriterijumima ne proveri i državne.

On optužuje KAPK i za to što je Evropska agencija za proveru kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) stavila Srbiju „pod nadzor” u periodu od dve godine. Ukoliko izgubimo punopravno članstvo, naše diplome izgubile bi značaj u inostranstvu.

(Izvor Novosti)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar