MEĐU IZMEĐU

DOLARI IZ SAD U VUHANU

247 pregleda
USFWS/Wikimedia

Isplivali dokazi: Američki institut finansirao ispitivanja virusa korona u kineskom gradu od 2014.

Istraživačke novinarke neprofitnog portala „Intersept tvrde da su došle u posed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija „Eko helt alajens od 2014. do 2019., državnim novcem finansirala eksperimentisanja s virusima korona u laboratorijama Vuhana.Dokumenti su objavljeni nakon što je „Intersept tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. „Intersept se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, a godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je „Eko helt alajens svom dugogodišnjem partneru, Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu „Ist Čajna normal donirao ukupno 3,1 milion američkih dolara za projekt radnog naziva „Razumevanje rizika od pojave virusa korona kod slepih miševa.Tačno 599.000 dolara od toga iznosa namenjeno je bilo identifikaciji i alteraciji virusa korona kod slepih miševa. To finansiranje je trebalo da se nastavi i nakon 2019, ali ga je Trampova administracija, u jeku pandemije, obustavila 2020.

Čak su i pre pandemije mnogi naučnici bili zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti povezanih s takvim istraživanjima. Na mogući rizik upozorava se i u samim dokumentima „Eko helt alajensa, u kojima se kaže:„Terenski rad uključuje izrazito visok rizik od izloženosti SARS-u ili drugim varijantama virusa korona. Pogotovo budite oprezni dok radite u pećinama gde se nalazi veliki broj slepih miševa i gde vam preti opasnost udisanja prašine iz njihovih fekalija.Posle objavljivanja ovih dokumenata još više stručnjaka smatra da i te kako postoji mogućnost da je kovid-19 mogao da nesrećnim slučajem pobegne iz laboratorije u Vuhanu, koji se zvanično smatra izvorištem pandemije.


Institut u Vuhanu (Tanjug/AR/Ng Han Guan)

Osim toga, u dokumentima ima podataka i o pravljenu novog virusa, a stručnjaci koje su novinari kontaktirali smatraju da bi takva istraživanja morala biti zabranjena.Važno je napomenuti i da je predsednik agencije „Eko helt alajensa, Peter Dazak, dokazano pomagao pri organizovanju naučnika da svaku raspravu o mogućem laboratorijskom poreklu kovida-19, čak i ako je utemeljena na naučnim, ocrtaju kao teoriju zavere.

Još je više zabrinjavajuće svedočenje pred Kongresom zaštitnog lica američke borbe protiv pandemije kovida-19, Entonija Faučija, koji je izjavio da američki Nacionalni zdravstveni institut nikada nije finansirao istraživanje eksperimenata u Institutu za virusologiju u Vuhanu kojim bi se povećao nivo zaraznosti virusa korona, prenosi B92.Dokumenti ne utvrđuju da li je Fauči, koji je bio na čelu odeljenja koje je finansiralo institut u Vuhanu, bio i službeno nadležan za nadgledanje eksperimenata u Vuhanu, zaista i bio svestan onoga što se u tamo događalo.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar