МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДОЛАРИ ИЗ САД У ВУХАНУ

USFWS/Wikimedia

USFWS/Wikimedia

Испливали докази: Амерички институт финансирао испитивања вируса корона у кинеском граду од 2014.

Истраживачке новинарке непрофитног портала „Интерсепт тврде да су дошле у посед 528 страница докумената који доказују да је америчка здравствена агенција „Еко хелт алајенс од 2014. до 2019., државним новцем финансирала експериментисања с вирусима корона у лабораторијама Вухана. Документи су објављени након што је „Интерсепт тужио амерички Национални здравствени институт, који им је у септембру 2020. одбио дати тражене списе на увид. „Интерсепт се затим позвао на Закон о слободи приступа информацијама, а годину дана касније коначно добио судски процес.

Документи тако јасно показују како је „Еко хелт алајенс свом дугогодишњем партнеру, Институту за вирусологију у Вухану и Универзитету „Ист Чајна нормал донирао укупно 3,1 милион америчких долара за пројект радног назива „Разумевање ризика од појаве вируса корона код слепих мишева. Тачно 599.000 долара од тога износа намењено је било идентификацији и алтерацији вируса корона код слепих мишева. То финансирање је требало да се настави и након 2019, али га је Трампова администрација, у јеку пандемије, обуставила 2020.

Чак су и пре пандемије многи научници били забринути због потенцијалних опасности повезаних с таквим истраживањима. На могући ризик упозорава се и у самим документима „Еко хелт алајенса, у којима се каже: „Теренски рад укључује изразито висок ризик од изложености SARS-у или другим варијантама вируса корона. Поготово будите опрезни док радите у пећинама где се налази велики број слепих мишева и где вам прети опасност удисања прашине из њихових фекалија. После објављивања ових докумената још више стручњака сматра да и те како постоји могућност да је ковид-19 могао да несрећним случајем побегне из лабораторије у Вухану, који се званично сматра извориштем пандемије.


Институт у Вухану (Tanjug/АР/Ng Han Guan)

Осим тога, у документима има података и о прављену новог вируса, а стручњаци које су новинари контактирали сматрају да би таква истраживања морала бити забрањена. Важно је напоменути и да је председник агенције „Еко хелт алајенса, Петер Дазак, доказано помагао при организовању научника да сваку расправу о могућем лабораторијском пореклу ковида-19, чак и ако је утемељена на научним, оцртају као теорију завере.

Још је више забрињавајуће сведочење пред Конгресом заштитног лица америчке борбе против пандемије ковида-19, Ентонија Фаучија, који је изјавио да амерички Национални здравствени институт никада није финансирао истраживање експеримената у Институту за вирусологију у Вухану којим би се повећао ниво заразности вируса корона, преноси Б92. Документи не утврђују да ли је Фаучи, који је био на челу одељења које је финансирало институт у Вухану, био и службено надлежан за надгледање експеримената у Вухану, заиста и био свестан онога што се у тамо догађало.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар