MEĐU IZMEĐU

DOLINA SATELITA U KINI

195 pregleda
Getty Images

U skladu s velikim kineskim svemirskim ambicijama, grad Vuhan će davati velike podsticaje za sve kompanije i projekte povezane s razvojem satelita, raketa i druge svemirske tehnologije.Dok se Rusi i Amerikanci prepiru povodom Međunarodne svemirske stanice, Kinezi nastavljaju ostvarivati svoje svemirske planove koji su prilično veliki i ambiciozni.

Svoju prvu svemirsku stanicu već su poslali u orbitu, a cilj im je do kraja ove decenije postati velika svemirska sila. Da bi ostvarili te ambicije već su počeli s izgradnjom nove svemirske luke u provinciji Hajnan, a veliku važnost posvetili su i razvoju satelita.Tokom sledećih godina planiraju da u svemir pošalju brojne satelite koji će pružati razne usluge – od brzog interneta namenjenog letelicama do praćenja isporuka i dostava robe. Središte razvoja satelitske industrije u Kini trebalo bi postati grad koji je do sada bio poznat po potpuno drugoj stvari – koronavirusu.

Umesto po koroni, Vuhan bi u budućnosti mogao postati poznat kao kineska dolina satelita”, kako su ga nazvali u Rojtersu. Do 2025. nameravaju uložiti više od 15 milijardi dolara u ovu industriju, a svim kompanijama, odnosno za sve projekte povezane s razvojem i proizvodnjom satelita, raketa i svemirskih letelica, nude podsticaje u visini od skoro 8 miliona dolara.Takođe, vlasti u tom gradu će podsticati kompanije na korišćenje lokalne opreme, softvera i servisa, a o udelu lokalnih proizvoda u razvoju, zavisiće visina podsticaja. Vuhan nije jedino područje u Kini u kojem se dele podsticaji za razvoj proizvoda i usluga za svemirsku industriju. Prošle godine su se i u Ženšenu najavili podsticaje za sve projekte povezane s razvojem satelita i drugih proizvoda povezanih sa svemirskom industrijom.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar