МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДОМАЋА САЈБЕР ОДБРАНА

Сајбер безбедни (Википедија)

Сајбер безбедни (Википедија)

Центар за примењену математику и електронику обележио је недавно пола века од оснивања, а свечаности у Дому Војске присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић и државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић.

Државни секретар, Ненад Нерић подсетио је на историјски значај употребе криптографије на нашим просторима за војне и дипломатске потребе.

„Током пола века постојања, Центар је успешно одржавао корак са савременим светским кретањима у области криптографије и у најтежим условима изналазећи квалитетна решења и обезбеђујући криптографску заштиту информација које се преносе телекомуникационом систему”, рекао је Нерић.

„Примењена криптолошка
решења морају бити развијена
сопственим снагама”.
(Пуковник Драган Тривић)

Он је рекао да су знања и способности запослених у Центру допринели квалитетној и поузданој криптографској заштити информација, како за потребе Министарства одбране, тако и за потребе других државних органа, омогућујући им несметано функционисање и у најосетљивијим ситуацијама.

Начелник Центра за примењену математику и електронику, пуковник Драган Тривић рекао је да је установа формирана 5. маја 1967. године, истичући да је у свом педесетогодишњем постојању и раду Центар успешно реализовао научноистраживачке задатке у области криптологије, развијајући и верификујући сопствена криптолошка решења.

„Сведоци смо све већег и непрекидног развоја телекомуникационих и информационих технологија, а све више послова и активности одвија се посредством електронских комуникација. На тај начин се повећавају опасности које прете из сајбер простора и постављају све веће захтеве у погледу заштите информација”, рекао је Тривић.

Он је рекао да примењена криптолошка решења морају бити развијена сопственим снагама, и поред сложених теоријских и практичних услова и изазова, јер само сопствена решења обезбеђују потребну сигурност.

На свечаности су уручена и признања државним и привредним организацијама које су у претходним годинама пружале велику и несебичну помоћ и излазиле у сусрет потребама и захтевима Центра.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар