MEĐU IZMEĐU

DOSTA VODE NA MESECU?

198 pregleda
NASA

Naučnici su otkrili da bi Mesec mogao skrivati ogromne količine vode u staklenim kuglicama razbacanim po svojoj površini. Zvuči kao bajke? Možda, ali kada bi se prikupile sve kuglice nastale nakon udara meteorita, moglo bi se naći isto onoliko vode koliko je ima u ledu u blizini Mesečevih polova – što znači da bi ih u budućnosti astronauti mogli sakupljati i iz njih izvlačiti vodu.

Planetarni naučnik Maheš Anand sa Otvorenog univeriteta u Milton Kejnsu (Velika Britanija) i kolege analizirali su uzorke koje je na Zemlju donela kineska lunarna sonda Čange 5 i pronašli staklene kuglice, poznate kao lunarne sferule, koje nastaju u ekstremno vrućim uslovima tokom udara meteoroita. Nakon što su ih analizirali, otkrili su da sadrže vodu. S obzirom na rasprostranjenost sferula, gpominje se mnogo vode – možda čak 297,6 milijardi tona. Ove mikroskopske staklene kuglice obično nastaju kada komadići svemirske stene pogode površinu, pri čemu isparavaju minerali koji nakon hlađenja formiraju staklaste čestice prečnika jedva nekoliko desetina ili stotina mikrometara.

Svaka staklasta minisfera može sadržati do 2.000 mikrograma (0,002 grama) vode na gram mase. Na temelju analize hidratacionih potpisa istraživači sz primetili da kuglice mogu akumulirati tu količinu vode za nekoliko godina. Verovatno ste se zapitali – otkuda ona potiče? Kuglice su deo regolita (zrnasto-praškastog materijala koji prekriva Mesec). Sa Sunca, odnosno doneli su je solarni vetrovi, piše Science Alert.

Novija istraživanja su pokazala da je deo vode na površini Meseca nastao nakon što su njegovu površinu zasuli vodonikovi joni iz solarnog vetra, reagovali s mineralnim oksidima i vezali se s kiseonikom. Posledica je znatna količina vode koja bi se mogla skrivati u regolitu na određenim geografskim širinama. Koliko god to zvučalo bajkovito, radi se o jako zanimljivom istraživanju koje ukazuje na fascinantne procese što se zbivaju u svemiru. Ako možete izvući vodu i koncentrisati je u znatnim količinama, na vama je kako ćete je iskoristiti”, rekao je Anand, a prenosi Zhe Guardain. Dalji testovi na uzorcima su pokazali još jednu zanimljivu stvar – voda ulazi i izlazi iz kuglica u periodu od nekoliko godina, potvrđujući aktivan hidrološki ciklus na Mesecu.

„Studija pridonosi sve većem konsenzusu da je Mesec bogatiji vodom nego što se dosad mislilo. Ovaj dodatni rezervoar mogao bi se pokazati korisnim resursom u područjima koja su udaljena od polarnih naslaga leda. No, ne bi trebalo preceniti količinu vode koja iznosi najviše 130 mililitra po kubnom metru Mesečevog tla”, izjavio je Jan Kroford, profesor planetarne nauke i astrobiologije na Univerzitetu Birkbek u Londonu. Istraživanje pod naslovom A solar wind-derived water reservoir on the Moon hosted by impact glass beadsobjavljeno je u časopisu Nature Geoscience.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar