MEĐU IZMEĐU

DREVNE REKE NA MARSU

218 pregleda

Nove slike s Marsa otkrivaju da su na Crvenoj planeti postojale drevne reke, što govori o tome da je Mars nekada imao vlažniju i topliju klimu.Slike snimljene satelitom Mars ekspres Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju tragove koje je na površini planete ostavio „drevni sistem reka”, prenosi „Independent”.

Doline su se formirale onako kako bi i na Zemlji, sa snažnim protokom vode koji je probijao svoj put kroz predeo. Ono što je manje jasno jeste odakle dolazi voda. Zbog nedostatka znanja o klimi na Marsu u prošlosti, naučnici ne znaju da li je to zbog podzemnih voda, padavina, topljenja leda ili nečeg nepoznatog.

Iako danas nema vode na površini Marsa, ovakva i slična otkrića u poslednjih nekoliko godina ukazuju da je Mars nekada imao mnogo vlažniju i topliju klimu. Svako otkriće donosi dodatna pitanja o prošlosti planete i naučnici konačno žele da otkriju da li je na Marsu bilo uslova za život. Sledeće godine ESA će,u saradnji sa ruskim svemirskim programom Roskosmos,pokrenuti misiju „Eko Mars” s primarnim ciljem da se „odgovori na pitanje da li je život ikada postojao na Marsu”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar