MEĐU IZMEĐU

DRHTAVI DŽIN IŠČEZAVA

331 pregleda

Pando je u nevolji jer više ne raste, nema novih mladica. Prestao je da se samoreprodukuje pre najmanje 30 godina. Ko je krivac za to? Pa, čovek.

Možda deluje neverovatno, ali jedan jedini organizam pokriva površinu od 43 hektara, procenjuje se da teži više od 6.000 tona i star je najmanje 80.000 godina, ali sada stručnjaci smatraju da umire zbog čovekovih aktivnosti. Pando je ogromna kolonija jasike (vrste topole) u američkoj državi Juti, za koju je genetskim testovima utvrđeno da je jedinstven živi organizam.

Drhtavi džin, kako ga takođe zovu, pokriva 43 hektara površine, a sva drveća iznad zemlje povezana su prostranim podzemnim korenskim sistemom.

Posle hiljada godina razvoja, međutim, Pando je u nevolji jer više ne raste, odnosno nema novih mladica. U stvari, kako je utvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One, Pando je prestao da se samoreprodukuje pre najmanje 30 godina. „Zbog čoveka se sve ovo dešava”, tvrdi Pol Rodžers sa Univerziteta u Juti.

Ljudi su omogućili da lokalna populacija jelena drastično poraste, jer su njihovi prirodni predatori skoro potpuno istrebljeni. Osim toga, rančeri u blizini puštaju stoku, koja zajedno sa jelenima temeljno uništava nove mladice pre nego što imaju prilike da očvrsnu. Njihovi veliki apetiti doveli su do toga da istraživački tim nije mogao da pronađe nijednu mladicu kojoj nadzemni deo nije pojeden.

„Ono što ovom čudesnom sistemu treba je da se odmori i zaštiti od preživara”, navodi Rodžers, objašnjavajući da samo državne vlasti mogu to da urade. Manjak novog drveća postao je evidentniji i kada su autori studije analizirali snimke iz vazduha iz 1939. godine. Tada su primetili i da su neki delovi tokom vremena iskrčeni. „Na tim površinama nikada ništa nije niklo zbog kombinacije seče, a onda i životinja koje jedu mladice”, navodi Rodžers.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar