MEĐU IZMEĐU

DRONOVI POŠUMNJAVAJU

182 pregleda

Bespilotne letelice koristiće se za sadnju drveća i obnovu šuma na strmim stenovitim padinama Nacionalnog parka Pik Distrikt u središnjoj Engleskoj u sklopu eksperimentalnog projekta vrednog pet miliona funta.Svrha projekta, koji je pokrenula organizacija Natural England, jeste spasiti izumiranje stabala jasena koje u nacionalnom parku napada opasna gljivična infekcija, prenosi Bi-Bi-Si.Džo Olsop iz Natural Englandkaže da na toj lokaciji dosad nisu praktiktikovali sadnju pomoću dronova.

Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko šumskih područja, a planira se sadnja oko 200.000 stabala, koja bi trebalo biti dovršena tokom sledećih pet godina, rekao je Olsop, viši upravnik Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales. Bespilotne letelice za sadnju drveća korišćene su u nekim drugim delovima Velike Britanije. Najveći broj stabala će, ipak, posaditi ručno, a dronovi će se koristiti na teško pristupačnim područjima.

Olsop je pojasnio da će posebno prilagođene bespilotne letelice nositi semenke stabala zapakovane u male kuglice đubriva i da će ih ispuštati na mesta određena za sadnju. Verovatno ćemo postupak isprobati na različitim lokacijama, a ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna”, rekao je, dodajući da je korišćenje dronova u ovom slučaju eksperimentalno i da se još ne zna u kolikoj će meri biti uspešno”. Iz organizacije Natural England ističu da odumiranje jasena u ovome području ugrožava životinjski svet koji nastanjuje šumu, od retkih insekata i leptira do ptica.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar