У СЛИЦИ У РЕЧИ

ДРУГО ВАТРЕНО КРШТЕЊЕ

Представљање „Галаксије” у РТС-у (Никола Ристић)

Гени за храброст и лудост иду један поред другог. Не могу да кажем да сам храбар, али сам био довољно луд да поново покренем „Галаксију, нашалио се главни уредник обновљеног часописа „Галаксија Станко Стојиљковић, на представљању првог штампаног броја у Галерији РТС-а.

Стојиљковић се захвалио свима на подршци и речима хвале и истакао да се данас радује пуним срцем: „Васкрсла Галаксија испунила је два услова. Први су аутори, а други дародавци.” Нови-стари научни магазин, у духу новог времена и савремених сазнања, обрађује теме из науке, технологије, филозофије и уметности, покаткад завирујући у митологију и религију из којих су се родили претходно поменути погледи на свет. (Краћи видео запис погледајте ОВДЕ).

На страницама електронског издања до сада је гостовало више од 110 аутора из Србије и расејања, чији се чланци читају широм планете – од Аљаске до Аустралије. На првом месту је Србија са 65 одсто, а на другом САД са 15 одсто. Година у коју смо закорачили започела је са 9.000 нових читалаца из целог света који су се придружили Галаксији у јануару.

Илија Церовић, Радивоје Митровић, Владимир Вулетић, Срђан Огњановић и Станко Стојиљковић (Никола Ристић)

У протекле две године на интернету (galaksijanova.rs) објављено je 28 бесплатних месечних издања. Папирна „Галакасија” ће излазити четири пута годишње на 132 и више страница у врхунској штампи. Други број се увелико припрема, а појавиће се марта на свим киосцима у Србији.

Председник Управног одбора РТС-а, професор др Владимир Вулетић, рекао је да је уверен да ће нова „Галаксија” пронаћи пут до младих читалаца и то је права мисија часописа. „На РТС-у ћемо се трудити не само да промовишемо Галаксију, него и да нам служи као инспирација Образовно-научном програму и новом ТВ каналу”, рекао је Вулетић.

Декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, приметио је да младе генерације траже озбиљно штиво, као и да поред формалног треба да постоје и други облици неформалног образовања, попут „Галаксије”. Митровић је истакао да је Србија у парадоксалној ситуацији, да има сјајне и паметне људе, а да зависи од туђе памети.

Оно што је веома важно достигнуће „Галаксије” јесте да је успела да споји интелектуалну елиту дијаспоре и Србије.„Потребна је већа симбиоза врхунске научне дијаспоре и нас који смо овде остали. Афирмација истинских вредности, преузимање одговорности и нуђење решења”, навео је декан Машинског факултета.

Магистар Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, сматра да се у данашње време интелектуална елита повукла поред неукусом, али и напоменуо да будућности нема без науке. Огњановић је пожелео уреднику Станку Стојиљковићу успешан рад, а као пример да је урађен добар посао са „Галаксијом”, директор Математичке гимназије навео је да су ђаци разграбили часопис.

„Станко је успео немогуће. Оживео је нешто што је нестало пре 18 година. Дуг век желим Галаксији”, сматра Илија Церовић, главни уредник Образовно-научног програма РТС-а. Према његовим речима, у промоцији науке РТС и „Галаксија” треба да сарађују и заједно су јачи.

Главни уредник часописа Станко Стојиљковић захвалио се свима на речима хвале: „Све сте у праву”.

Повратак „Галаксије”

Звезде наше науке пишу о својим постигнућима за нову „Галаксију”. Тако је одувек било. Та традиција се наставља сада и у штампаном издању обновљеног месечника, уз који су многе генерације заволеле науку. Да подсетимо, пре две године, након шеснаест година од гашења, некада најбољег научнопопуларног часописа на овим просторима, обновљена „Галаксија” почела је изнова да стиче читаоце најпре на интернету. То је био одличан потез, показало се, јер смо за непуне две године стекли више десетина хиљада читалаца.

Почетком ове године „Галаксија” је кренула у сусрет свима заинтересованим за науку и у штампаном издању, чуло се на промоцији која је одржана у петак, 8. фебруара у Галерији РТС. „Имао сам ретку срећу да будем други главни уредник у претходном животу Галаксије”. То је можда најлепше и најсрећније раздобље у мом новинарском животу. Био сам бескрајно тужан када је 2001. године угашен најбољи научно популарни часопис на простору бивше СФРЈ”, рекао је главни уредник нове „Галаксије”, Станко Стојиљковић.

За обновљени часопис пишу академици, универзитетски професори, доктори наука, наши врхунски научници у земљи и расејању превасходно описујући своја и постигнућа осталих истраживача са ових простора. Најчувернији српски гитариста, проф. др Урош Дојчиовић, одсвирао  је „Српску свиту”, која се састоји од две композије – „Тамо далеко” и „Марш на Дрину”.

На крају програма, који је одила Ана Марија Сионовић, уручене су захвалнице установама и компанијама које суомогућиле да се први штампани број „Галаксије” појави, а то су: Сага доо, Информатика ад, ИТМ систем доо, ИИБ доо, Дунав ад Гроцка,Машински факултет, Технолошко-металуршки факултет, Факултет организационих наука, Архитектоснки факултет, Саобраћајни фаултет, Институт Синиша Станковић, Рачунарски факултет, Нановорлд, Дигит доо и Образовно-научни профрам РТС.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

3 коментара

Оставите коментар