U SLICI U REČI

DRUGO VATRENO KRŠTENJE

978 pregleda

Geni za hrabrost i ludost idu jedan pored drugog. Ne mogu da kažem da sam hrabar, ali sam bio dovoljno lud da ponovo pokrenem „Galaksiju, našalio se glavni urednik obnovljenog časopisa „Galaksija Stanko Stojiljković, na predstavljanju prvog štampanog broja u Galeriji RTS-a.

Stojiljković se zahvalio svima na podršci i rečima hvale i istakao da se danas raduje punim srcem: „Vaskrsla Galaksija ispunila je dva uslova. Prvi su autori, a drugi darodavci.” Novi-stari naučni magazin, u duhu novog vremena i savremenih saznanja, obrađuje teme iz nauke, tehnologije, filozofije i umetnosti, pokatkad zavirujući u mitologiju i religiju iz kojih su se rodili prethodno pomenuti pogledi na svet. (Kraći video zapis pogledajte OVDE).

Na stranicama elektronskog izdanja do sada je gostovalo više od 110 autora iz Srbije i rasejanja, čiji se članci čitaju širom planete – od Aljaske do Australije. Na prvom mestu je Srbija sa 65 odsto, a na drugom SAD sa 15 odsto. Godina u koju smo zakoračili započela je sa 9.000 novih čitalaca iz celog sveta koji su se pridružili Galaksiji u januaru.

Ilija Cerović, Radivoje Mitrović, Vladimir Vuletić, Srđan Ognjanović i Stanko Stojiljković (Nikola Ristić)

U protekle dve godine na internetu (galaksijanova.rs) objavljeno je 28 besplatnih mesečnih izdanja. Papirna „Galakasija” će izlaziti četiri puta godišnje na 132 i više stranica u vrhunskoj štampi. Drugi broj se uveliko priprema, a pojaviće se marta na svim kioscima u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a, profesor dr Vladimir Vuletić, rekao je da je uveren da će nova „Galaksija” pronaći put do mladih čitalaca i to je prava misija časopisa. „Na RTS-u ćemo se truditi ne samo da promovišemo Galaksiju, nego i da nam služi kao inspiracija Obrazovno-naučnom programu i novom TV kanalu”, rekao je Vuletić.

Dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović, primetio je da mlade generacije traže ozbiljno štivo, kao i da pored formalnog treba da postoje i drugi oblici neformalnog obrazovanja, poput „Galaksije”. Mitrović je istakao da je Srbija u paradoksalnoj situaciji, da ima sjajne i pametne ljude, a da zavisi od tuđe pameti.

Ono što je veoma važno dostignuće „Galaksije” jeste da je uspela da spoji intelektualnu elitu dijaspore i Srbije.„Potrebna je veća simbioza vrhunske naučne dijaspore i nas koji smo ovde ostali. Afirmacija istinskih vrednosti, preuzimanje odgovornosti i nuđenje rešenja”, naveo je dekan Mašinskog fakulteta.

Magistar Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, smatra da se u današnje vreme intelektualna elita povukla pored neukusom, ali i napomenuo da budućnosti nema bez nauke. Ognjanović je poželeo uredniku Stanku Stojiljkoviću uspešan rad, a kao primer da je urađen dobar posao sa „Galaksijom”, direktor Matematičke gimnazije naveo je da su đaci razgrabili časopis.

„Stanko je uspeo nemoguće. Oživeo je nešto što je nestalo pre 18 godina. Dug vek želim Galaksiji”, smatra Ilija Cerović, glavni urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a. Prema njegovim rečima, u promociji nauke RTS i „Galaksija” treba da sarađuju i zajedno su jači.

Glavni urednik časopisa Stanko Stojiljković zahvalio se svima na rečima hvale: „Sve ste u pravu”.

Povratak „Galaksije”

Zvezde naše nauke pišu o svojim postignućima za novu „Galaksiju”. Tako je oduvek bilo. Ta tradicija se nastavlja sada i u štampanom izdanju obnovljenog mesečnika, uz koji su mnoge generacije zavolele nauku. Da podsetimo, pre dve godine, nakon šesnaest godina od gašenja, nekada najboljeg naučnopopularnog časopisa na ovim prostorima, obnovljena „Galaksija” počela je iznova da stiče čitaoce najpre na internetu. To je bio odličan potez, pokazalo se, jer smo za nepune dve godine stekli više desetina hiljada čitalaca.

Početkom ove godine „Galaksija” je krenula u susret svima zainteresovanim za nauku i u štampanom izdanju, čulo se na promociji koja je održana u petak, 8. februara u Galeriji RTS. „Imao sam retku sreću da budem drugi glavni urednik u prethodnom životu Galaksije“. To je možda najlepše i najsrećnije razdoblje u mom novinarskom životu. Bio sam beskrajno tužan kada je 2001. godine ugašen najbolji naučno popularni časopis na prostoru bivše SFRJ”, rekao je glavni urednik nove „Galaksije”, Stanko Stojiljković.

Za obnovljeni časopis pišu akademici, univerzitetski profesori, doktori nauka, naši vrhunski naučnici u zemlji i rasejanju prevashodno opisujući svoja i postignuća ostalih istraživača sa ovih prostora. Najčuverniji srpski gitarista, prof. dr Uroš Dojčiović, odsvirao  je „Srpsku svitu”, koja se sastoji od dve kompozije – „Tamo daleko” i „Marš na Drinu”.

Na kraju programa, koji je odila Ana Marija Sionović, uručene su zahvalnice ustanovama i kompanijama koje suomogućile da se prvi štampani broj „Galaksije” pojavi, a to su: Saga doo, Informatika ad, ITM sistem doo, IIB doo, Dunav ad Grocka,Mašinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Arhitektosnki fakultet, Saobraćajni faultet, Institut Siniša Stanković, Računarski fakultet, Nanovorld, Digit doo i Obrazovno-naučni profram RTS.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

3 komentara

Ostavite komentar