MEĐU IZMEĐU

„DUGI MARŠ” U SVEMIRU

197 pregleda

Nova kineska raketa nosač dugi marš 8” obavila je u utorak prvi let, prema dugoročnom planu razvoja raketa koje mogu da se koriste ponovo da bi se smanjili troškovi i ubrzala lansiranja za komercijalne klijente.Raketa je lansirana sa južnog kineskog ostrva Hajnan sa pet satelita u 12.37 časova po lokalnom vremenu, preneli su državni mediji, prenosi RSE. Kina planira da u narednim godinama razvije rakete dugi marš 8” koje mogu da se ponovo koriste, slično raketi falkon” koju proizvodi američka privatna kompanija „Spejs iks”.

Kineski mediji nisu precizirali da li će primerak koji je lansiran moći da se ponovo upotrebi. Očekuje se da će raketa u budućnosti moći da poleće i sleće vertikalno, što znači da će moći da se upotrebljava više od jednog puta.Kina će usavršiti takvu raketu oko 2025. godine, saopštila je u novembru kineska Korporacija za aerosvemirsku nauku i tehnologiju”.Ranije ovog meseca, Kina je donela na Zemlju prve uzorke stena sa Meseca posle 40 godina, a lansirala je i svoju prvu samostalnu misiju na Mars.

Oko 2022. godine, Kina planira da završi gradnju nastanjive orbitalne stanice sastavljene od više modula.Cilj Kine je da do 2045. godine uspostavi program sa hiljadama letova godišnje, kojima će u svemir podizati desetine tona tereta i putnike.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar