MEĐU IZMEĐU

„DUH ČESTICE” IZ ZEMLJE

298 pregleda

U najvećoj svetskoj podzemnoj laboratoriji naučnici su uspeli da sakupe misteriozne geoneutrine čestice, toliko lake naelektrisane čestice za koje se dugo mislilo da nemaju masu.

 Naučnici koji rade u najvećoj svetskoj podzemnoj laboratoriji uspeli su da registruju 53 nova događaja, gotovo dvostruko više no do sada, misterioznih geoneutrinskih ili „duh čestica” koje su retko u interakciji sa materijom, pa ih je veoma teško otkriti. Čestice su otkrivene pomoću Boreksino detektora koji se nalazi 1.400 metara pod zemljom, a vrši osetljiva merenja neobjašnjenih i retkih pojava.

Naučnici se nadaju da će ova nova otkrića baciti više svetla na procese koji se dešavaju pod našim nogama, ali nam i dalje ostaju nepoznanica. Geoneutrini nastaju tokom radioaktivnog raspada unutar Zemlje. To znači da je naša planeta ispunjena neuhvatljivim česticama koje struje do njene površine, ali su nama potpuno nevidljive.

Boreksino detektor je smešten u podzemnoj laboratoriji Nacionali del Gran Saso u Italiji, a postavljen je sa namerom da se uhvati taj nevidljivi tok čestica. Naučnici prate kretanje nautrona još od 2007. godine. Do prošle godine, uspeli su da uoče novi tok „duh čestica” što je njihova merenja učinilo pouzdanijim. „Geoneutrino su jedini direktni tragovi radioaktivnog raspada koji se dešava unutar Zemlje i koji proizvode još nepoznati deo energije koji utiče na ukupnu dinamiku naše planete”, kaže Livija Ludhova, jedna od koordinatorki Boreksino eksperimenta.

Nova otkrića bi mogla pomoći da se objasne mnogi misteriozni procesi koji izazivaju neobjašnjive pojave toplote koja dolazi iz Zemljinog jezgra. U svetu ispod naših nogu događa se mnoštvo neobičnih pojava – poput vulkana i magnetnog polja – koje nisu slične bilo kojoj drugoj pojavi zabeleženoj u Sunčevom sistemu.

Ovo pokazuje da radioaktivni procesi unutar Zemlje, verovatno stvaraju više od polovine njene toplote, a ostatak dolazi iz užarenog jezgra ostalog od nastanka planete. To znači da su ti radioaktivni procesi odgovorni za vulkane i zemljotrese koje utiču na život na površini Zemlje. Naučnici se nadaju da će moći da saznaju nešto više o tim misterioznim procesima, merenjem „duh čestica“ sa više preciznosti. U Kini se trenutno gradi eksperimentalna laboratorija „Džuno” koja će biti 70 puta veća od Boreksina i moći će da pruži mnogo više podataka.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar