MEĐU IZMEĐU

DUŠA U 2 KUBNA MILIMETRA

403 pregleda

Naučnici procenjuju da oko 40 odsto pacijenata koji su u komi zapravo može da bude svesno, o čemu svedoče najnovije dijagnostičke metode, koje omogućavaju da se proceni aktivnost neurona u realnom vremenu.

 Jedan od primera je Munira Abdula, koja je imala saobraćajnu nesreću 1991. godine. Zbog ozbiljnog oštećenja mozga bila je u vegetativnom stanju, ali porodica je nastavila sa njenim lečenjem. Pacijentkinja je 2017. godine prebačena u specijalizovanu kliniku u Nemačkoj. Posle 27 godina provedenih u komi, ona se probudila.

Kako saopštava Bi-Bi-Si, čak je u stanju da pomalo komunicira sa svojom rodbinom. Iako je to redak slučaj, normalan život nakon toga ipak nije moguć zbog velikog oštećenja mozga. Koma je potpuni gubitak svesti. Čovek ne reaguje na spoljašnje stimulanse, ne može da se kreće, sva aktivnost mozga je zaustavljena. Međutim, osoba je i dalje živa. Obično je takvo stanje posledica teških mehaničkih oštećenja mozga: usled nesreće, pada sa velike visine ili moždanog udara.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta sa Harvarda otkrili su 2016. godine u moždanom stablu deo veličine dva kubna milimetra, koja stupa u interakciju sa neuronima iz korteksa. Ruski biolog Vladimir Kovaljzon nazvao ga je „mestom u kome se nalazi duša”. Autori rada su pregledali 36 pacijenata sa teškim oštećenjem moždanog stabla, od kojih je 12 bilo u komi. Sa naizgled identičnim stanjem, neki su bili svesni, a drugi nisu. Magnetna rezonantna tomografija ukazala je na deo moždanog stabla u levom delu mozga, čije oštećenje dovodi do kome. To mesto je u interakciji sa dve regije moždane kore.

Ako je „mesto gde se nalazi duša u moždanoj kori oštećeno, veza između područja u korteksu je prekinuta i mozak prestaje sa radom. Stanje budnosti i razumevanje okoline su dva ključna stanja koja određuju svest.

 Naučnici sa klinike pri Univerzitetu u Ajovi smatraju da se svest takođe oslanja na hipotalamus ili bazalni prednji mozak. Od njihovog stanja zavisi budnost. Naime, kod 33 pacijenta je nakon moždanog udara bio oštećen talamus. Četvoro njih se nalazilo u stanju kome. Ispostavilo se da je njihov mozak značajno oštećeniji, jer su, osim talamusa, kod njih oštećeni i hipotalamus i moždano stablo.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar