МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДВА МЕХУРА У МЛЕЧНОМ ПУТУ

Илустрација (SARAO MeerKAT)

Међународни тим који користи Јужноафричку опсерваторију за радио астрономију и MeerKAT телескоп, саопштио је да је открио пар огромних мехура у средишту Млечног пута, који изгледају као велики пешчани сат.

 Научници сматрају да је то једна од највећих структура која је икада запажена у нашој галаксији и да је вероватно резултат високоенергетске ерупције која се догодила у близини супермасивне црне рупе Млечног пута, пре више милиона година. Упркос томе што већ дуго постоји у нашој матичној галаксији, тек је недавно могуће уочити је, захваљујући напредним инструментима телескопа, који могу детектовати радио емисију чак и кроз густе облаке свемирске прашине.

Централна црна рупа Млечног пута може, с времена на време, постати нетипично активна. Могуће је да је једна таква активност покренула догађаје који су резултурали конструкцијом налик на пешчани сат

Научници су у новом раду објављеном у часопису Nature описали структуру у облику пешчаног сата. Како су навели, дугачка је на стотине светлосних година. „Средиште наше галаксије је релативно мирно у поређењу са другим галаксијама са врло активним централним црним рупама“, рекао је Ијан Хејвуд са Универзитета у Окфорду, главни аутор студије.

Два џиновска мехура (SARAO MeerKAT)

„Упркос томе, централна црна рупа Млечног пута може, с времена на време, постати нетипично активна. Могуће је да је једна таква активност покренула догађаје који су резултурали конструкцијом налик на пешчани сат”, објаснио је Хејвуд. Према мишљењу чланова истраживачког тима, ново откриће би могло помоћи у решавању претходних мистерија, пружајући одговоре о природи и настанку магнетних филамената који су примећени још осамдесетих година прошлог века.

Ове структуре су дуге десетине светлосних година и широке су једну светлосну годину. „Радио мехури откривени MeerKAT-om, сада могу да расветле порекло филамената”, рекао је Фархад Јусеф-Задех са Универзитета Нортвестерн. Више од 100 филамената је у релацији са новооткривеним мехурима. Тим научника је вршио ултрапрецизна осматрања центра наше галаксије помоћу откривши да су „мехури-близанци” скоро једнаки и по обиму и по облику, што сугерише да су настали током насилног праска.

„Ови огромни мехури до сада су били сакривени одсјајем изузетно светлих радио емисија из центра галаксије”, рекао је Фернандо Камило из Јужноафричке астрономске опсерваторије у Кејптауну. „Овим неочекиваним открићем постали смо сведоци манифестовања процеса као што су галактичко одливање енергије и материје у Млечном путу”, додао је Камило.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар