MEĐU IZMEĐU

DŽEKA TRBOSEKA ODAO ŠAL

148 pregleda

Identitet serijskog ubice, koji je sejao smrt pre više od 130 godina u Londonu, konačno je otkriven. Džek Trbosek je ubijao ljude pre gotovo vek i po, a tek nedavno je DNK analizom uzorka krvi, koji je uzet sa šala jedne od Trbosekovih žrtava Ketrin Edovs, otkriven njegov identitet.

Analiza je pokazala da je reč o Aronu Kosminskom (23), berberinu koji je živeo u Londonu. Kosminski je bio glavni osumnjičeni u očima detektiva koji je tada vodio istragu, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza da bi ga osudili.

Prvi put smo opisali sistematsku,
molekularnu analizu jedinog preživelog
fizičkog dokaza vezanog za ubistva.

Međutim, sada, više od 100 godina otkako je ubijao po Londonu, istraživači sa Univerziteta Džon Mores u Liverpulu su uspeli da identifikuju čuvenog serijskog ubicu. Džeku Trboseku se stavlja na teret silovanje i ubistvo najmanje pet žena u istočnom delu Londona tokom 1888. godine, prenosi B 92. Svoju analizu objavili su u časopisu o forenzičkoj nauci, a u tekstu se navodi:

„Prvi put smo opisali sistematsku, molekularnu analizu jedinog preživelog fizičkog dokaza vezanog za ubistva Džeka Trboseka. Pronalaženje oba podudarna profila u istom dokaznom materijalu povećava statističku verovatnoću njegove ukupne identifikacije i pojačava tvrdnju da je šal autentičan.”

Šal je pronađen pored četvrte žrtve Džeka Trboseka Ketrin Edovs, a pretpostavljalo se da krv pripada upravo ubici. Ovo nije prvi put da je Kosminski povezan sa ovim zločinima. Ali je prvi put da je ta tvrdnja potkrepljena dokazima koji na to ukazuju.

Kosminski je bio poljski jevrejski imigrant koji se iselio u Englesku nakon što je osetio da u svojoj zemlji ne može više da živi zbog ruskog uticaja koji se širio, prenosi „Independent”. Smešten je 1891. godine u psihijatrijsku bolnicu, u kojoj je i umro osam godina kasnije. Šal koji je poslužio kao dokaz protiv Kosminskog, kupio je biznismen Rasel Edvards 2007. godine na aukciji.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar