MEĐU IZMEĐU

DŽIN-KOMETA JURI KA NAMA

333 pregleda

Astronomi su napokon rešili misteriju ogromnog svemirskog tela, prnjčnika 100 kilometara, koje se približava Suncu.

Svemirsko telo prčnika 100 kilometara koje se se približava unutrnjem delu Sunčeva sistema dosad je predstavljalo svojevrsnu zagonetku za astronome. No, nedavno su oni uuočili promene u ponašanju tog svemirskog objekta koje su razotkrile njegovu pravu prirodu. S obzirom na to da je počeo da ispušta rep iza sebe, postalo je jasno da je reč o ogromnoj kometi.

Džinovska kometa je dobila službeni naziv, uobičajeno zapetljan i nezvučan – C/2014 UN271, a verovatno je najveća kometa dosada otkrivena.Kao što naziv i sugeriše, UN271 je prvi put uočena 2014. godine, no tek je ujunu ove godine identifikovana pregledom starih podataka. Budući da se nalazila vrlo daleko, otkrivanje nije bilo jednostavno. Trenutno je nešto vidljivija, a kako se približava Suncu postaće vidljivija.

Proteklog leta se kometa nalazila na 29 astronomskih jedinica (AJ, oznaka za udaljenost Zemlje od Sunca) od nas. To je značilo da je tada, u grubim crtama, bila negde blizu orbite planete Neptun. Najnoviji podaci pokazuju da je razvila rep iza sebe i da se nalazi na udaljenosti od 19 AJ.Dalja posmatranja odredila su njenu orbitu oko Sunca, koja je veoma neobična, a udaljava kometu i do 40.000 AJ udaljenosti od Zemlje. Drugim rečima, UN271 kad dosegne najdalju tačku, od Zemlje je udaljena više od šest biliona kilometara ili 0,63 svetlosne godine. To je daleko van Sunčevog sistema i otprilike u sredini Ortovog oblaka.Astronomi veruju da je ona relikt iz vremena formiranja Sunčevog sistema, a kada se nešto izbaci iz orbite u Ortovom oblaku, onda zapravo postaje kometa.

Kometa C/2014 UN271 nastaviće da se približava Suncu do 2031. godine, kad će dosegnuti udaljenost od 10,9 AJ od Sunca, odnosno područje orbite planete Saturn. Njen repa tad će biti znatno vidljiviji, ali i dalje nedovoljno sjajan da se može opaziti golim okom. Sasvim je sigurno da će mnogo zemaljskih teleskopa biti usmerenoka pomenutoj kometa tokom njenog približavanja Suncu, jer to je događaj koji se neće ponoviti još stotinama hiljada godina.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar