МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЏИН-КОМЕТА ЈУРИ КА НАМА

LOOK/LCO

Астрономи су напокон решили мистерију огромног свемирског тела, прњчника 100 километара, које се приближава Сунцу.

Свемирско тело прчника 100 километара које се се приближава унутрашњем делу Сунчева система досад је представљало својеврсну загонетку за астрономе. Но, недавно су они ууочили промене у понашању тог свемирског објекта које су разоткриле његову праву природу. С обзиром на то да је почео да испушта реп иза себе, постало је јасно да је реч о огромној комети.

Џиновска комета је добила службени назив, уобичајено запетљан и незвучан – C/2014 UN271, а вероватно је највећа комета до сада откривена. Kао што назив и сугерише, UN271 је први пут уочена 2014. године, но тек је ујуну ове године идентификована прегледом старих података. Будући да се налазила врло далеко, откривање није било једноставно. Тренутно је нешто видљивија, а како се приближава Сунцу постаће видљивија.

Протеклог лета се комета налазила на 29 астрономских јединица (АЈ, ознака за удаљеност Земље од Сунца) од нас. То је значило да је тада, у грубим цртама, била негде близу орбите планете Нептун. Најновији подаци показују да је развила реп иза себе и да се налази на удаљености од 19 АЈ. Даља посматрања одредила су њену орбиту око Сунца, која је веома необична, а удаљава комету и до 40.000 АЈ удаљености од Земље. Другим речима, UN271 кад досегне најдаљу тачку, од Земље је удаљена више од шест билиона километара или 0,63 светлосне године. То је далеко ван Сунчевог система и отприлике у средини Ортовог облака. Астрономи верују да је она реликт из времена формирања Сунчевог система, а када се нешто избаци из орбите у Ортовом облаку, онда заправо постаје комета.

Комета C/2014 UN271 наставиће да се приближава Сунцу до 2031. године, кад ће досегнути удаљеност од 10,9 АЈ од Сунца, односно подручје орбите планете Сатурн. Њен репа тад ће бити знатно видљивији, али и даље недовољно сјајан да се може опазити голим оком. Сасвим је сигурно да ће много земаљских телескопа бити усмерено ка поменутој комета током њеног приближавања Сунцу, јер то је догађај који се неће поновити још стотинама хиљада година.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар