MEĐU IZMEĐU

E, OVAJ JE BAŠ BIO LENJIVAC!

1.419 pregleda
Bliski rođak (Megatherium americanum, Vikipedija)

Meksički naučnici pronašli su fosilizovane ostatke do sada nepoznate vrste džinovskog lenjivca. Ostaci su stari oko 10.000 godina, a životinja je uginula na dnu duboke jame. Fosil iz doba pleistocena je otkriven 2010. ali se nalazio toliko duboko u vodom ispunjenoj jami da su istraživači mogli tek malo po malo da saznaju o čemu se radi, naveo je Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Do sada su iz vode izvađene lobanja, vilica i delovi kičme, rebara, kandži i drugih kostiju. Ostatak skeleta je na dubini od oko 50 metara ispod vode. Naučnici planiraju da do kraja godine izvade ceo skelet da bi nastavili istraživanje, uključujući procenu o kolikoj životinji se radi.

Kosti džinovskog lenjivca (Nacionalni institut za arheologiju i istoriju)

„Sklapaće delove kao slagalicu”, naveo je portparol Instituta Arturo Mendes. Budući da je kostur gotovo ceo, naučnici veruju da je lenjivac „upao u jamu kada je bila suva ili je u njoj bilo veoma malo vode na dnu”.

Vrstu su nazvali Xibalbaonyx oviceps i dali mu nadimak „Lonac”. Početne analize govore da je lenjivac živeo od 8.647. i 8.305. godine pre nove ere, u periodu kada su razne vrste džinovskih stvorenja naseljavale Zemlju. Meksiko je poznat po brojnim erozivnim jamama, zvanim senote, koje su često ispunjene odozgo osvetljenim smaragdnim ili tirkiznim vodama.

Područje na kome je lenjivac pronađen, među plažama poluostrva Jukatan, dom je za neke od najvećih podzemnih pećina na Zemlji, zato je veoma popularno među ljubiteljima iz celog sveta.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar