MEĐU IZMEĐU

EKOLOŠKA PLASTIKA

337 pregleda

Ruski naučnici napravili su materijal na osnovu polietilena koji se može razgraditi u prirodnoj sredini.

 Rezultati su objavljeni u naučnom listu „Neorganski materijali: Primenjeno istraživanje”. Uprkos rastućem problemu globalne kontaminacije plastikom, eksperti ističu da se biorazgradivi polimeri danas primenjuju samo u uskim oblastima medicine i biologije. Većina plastike koja se proizvodi širom sveta, na primer za pakovanje, ostaje nerazgrađena i decenijama prisutna u životnoj sredini.

Naučnici sa Ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov” sproveli su niz uspešnih eksperimenata za promenu strukture polietilena, usled čega je bilo moguće postići efekat biorazgradnje. Cena i troškovi eksploatacije su ostali na nivou tradicionalne plastike koja nije ekološki prihvatljiva.

„Davanje poroznosti i unošenje organskih materijala – izmrvljeno drvo i skrob – omogućava stvaranje okruženja koje apsorbuje vodu u kojoj se brzo razmnožavaju glavni agensi za razgradnju – mikroorganizmi”, objasnio je šef odeljenja za hemiju inovacionih materijala i tehnologiju Anatolij Popov. Prema rečima autora istraživanja, ovako razvijen kompozicioni materijal nema pandana u svetu. Sprovedena testiranja, uključujući i testiranja u zemljištu, pokazala su efikasnost odabranog pristupa.

„Tokom mehaničkog testiranja materijal je pokazao optimalne rezultate, a terenska ispitivanja na zemljištu pokazala su smanjenje mase uzorka za 20 odsto tokom tri godine”, izjavila je koautorka istraživanja Jelena Grigorjeva. Istraživački tim planira da detaljnije prouči uticaj faktora životne sredine na procese razgradnje, kao i da utvrdi uticaj organskih materijala na mehanička svojstva polimera, a to će omogućiti pripremanje tehnologije za ulazak na tržište.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar