MEĐU IZMEĐU

EKOLOŠKI AUTOBUS

451 pregleda
Internet veza (RTS)

Iz proizvodnih hala „Ikarbusa” izašao je novi međugradski autobus, po licenci „Mercedesa”, koji se prvi put u Srbiji isporučuje sa motorom sa najnovijim standardom emisije „evro 6”. Srbija se s tim proizvodom svrstava u 10 evropskih zemalja koje proizvode ovakvo vozilo.

„Ikarbus” je proizveo prvo vozilo u Srbiji sa ekološkom normom „evro 6“, što znači da domaći prevoznici neće morati više u inostranstvu da nabavljaju autobuse za prevoz na dugim linijama koji mogu da se kreću evropskim putevima i gradovima bez ograničenja.

Novi autobus voziće na relaciji
Beograd-Novi Sad i imaće kompletan
komfor turističkog autobusa,
internet i video-mrežu.

Ovaj proizvod je tehnološki daleko najnaprednije vozilo ikada proizvedeno u domaćoj fabrici, a saznajemo da će se „Mercedesova” tehnologija koristiti i u drugim modelima koji se planiraju u „Ikarbusu”.

Preko 50 odsto komponenti, uključujući šasiju, izradile su domaće fabrike i radionice, što je i te kako podstaklo kooperante da se i oni, uz „Mercedesova” uputstva, tehnološki unaprede.

„Autobus ima 51 sedište, u njegovoj izradi primenjeni su najsvaremeniji materijali i najbolji bezbednosni sistemi. Ugrađen je i motor evro 6 koji zadovoljava najstrože evropske propise i nadamo se da ćemo imati izuzetno konkuretan proizvod”, kaže generalni direktor Aleksandar Vićentić.

U ovaj autobus prvi put su ugrađene kamere za bezbednost, tačnije, rizik da vozač zaspi za volanom svedena je na minimum. „Šta da vam kažem, autobus se vozi kao putnički automobil. U slučaju da zaspite za volanom imate dve vrste upozorenja, čim pređete traku pale se sistemi tako da nećete moći da zaspite za volanom”, objašnjava  probni vozač Dragoslav Đoković.

Autobusi iz „Ikarbusa” naći će veoma brzo kupce jer njihova cena je konkurentna na tržištu. Već se pregovara za izvoz za BIH, a ova fabrika na osnovu razvijene tehnologije Mađarima izvozi komponente jer su oni odlučili da posle dve decenije ponovo proizvode autobuse posto su svoju industriju ugasili.

Novi autobus voziće na relaciji Beograd-Novi Sad i imaće kompletan komfor turističkog autobusa, internet i video-mrežu.

 (Dragan Milutinović, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar