MEĐU IZMEĐU

Ekskluzivno BEOGRAD VEĆ PAO U ŠANGAJU

5.969 pregleda

Ove godine najveći i najstariji srpski univerzitet ponovo očekuje pad na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta.

Iako je objavljivanje konačnih rezultata razvrastavanja univerziteta 15. avgusta svake godine, obično se mesec dana ranije pojavljuju liste po oblastima (http://www.shanghairanking.com). Ove godine oblasne liste su se već pojavile 26. juna u zoru.

„Prve analize ukazuju da treba očekivati pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi za tridesetak mesta u odnosu na prošlogodišnje 302. mesto. Treba podsetiti da je najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu ostvario 2017. godine (284. mesto u svetu) i da je sa izvesnim razočaranjem dočekan u javnosti prošlogodišnji pad za 18 mesta”, objašnjava prof. dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, vrstan znalac naukometrije i autor naučnog magazina „Galaksija”.

nikolic-zoran

Zoran Nikolić

Od 2017. godine oblasne liste univerziteta detaljno se vode u 54 oblasti. Prema tom rangiranju, pretprošle godine Univerzitet u Beogradu bio je zastupljen u 18 oblasti, prošle u 27, a ove u 25. Već sada se može se primetiti da će ove godine pasti na listama većih oblasti, poput biologije, fizike, hemije, matematike, tako da se ne može očekivati ikakav ukupan napredak, a ni zadržavanje na istom 302. mestu.

Najznačajnije pozicije u 2019. godini drže oblasti nauka i tehnologija hrane (50.), rudarsko i mineralno inženjerstvo (92.), instrumentalna nauka i tehnologija (134.), metalurško inženjerstvo (179.), javno zdravlje (180.) i stomatološke nauke (187. mesto u svetu).

Univerzitet u Novom Sadu je u tri oblasti svrstan u prvih 500 na svetu: nauka i tehnologija hrane  (163.), veterinarske nauke (290.) i hemijsko inženjerstvo (485. mesto u svetu), a Univerzitet u Kragujevcu u dve oblasti – klinička medicina (257.) i matematika (489. mesto u svetu).

Pozicije Univerziteta u Beogradu na oblasnim Šangajskim listama za 2019. godinu

Interval – okvirna pozicija

Mesto – tačno izračunata pozicija na osnovu ARWU metodologije

Trend 20182019 – relativno pomeranje tačnih pozicija

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar