SUNČEVA AVLIJA

EKSPLOZIJA NA SUNCU

389 pregleda
NASA

Šta se to događa na našoj matičnoj zvezdi?

U petka je na jugoistočnom rubu Sunca zabeležena ogromna eruptivna prominencija. Ona je, zapravo, nastala s druge strane, iza Sunčevog diska; budući da je bila tako blizu ruba, jasno se moglo videti da nam stiže akcija, upozorila je stranica Earth and Sky.Eksplozija se dogodila oko 9 sati po našem vremenu. Na snimku se može videti izbacivanje koronalne mase (CME), tj. eruptivne prominencije, no to nije bilo usmereno prema Zemlji.

U međuvremenu je aktivno područje AR3270, koje astronomi prate proteklih nekoliko dana, a pojavilo se naglo, postalo magnetski složenije, da bi se potom podelilo na dva dela i počelo stvarati erupcije. Iz njega je eksplodirala najveća erupcija pomenutog dana.U naredna 24 sata aktivno područje AR3272 bilo je vodeći izvor erupcija. Od 10 sunčevih bljeskova zabeleženih tokom dana ispalilo šest je bilo kategorije C.Koronalna šupljina, koja se dan ranije pojavila na severnoj hemisferi, u petak je gotovo dodirivala Sunčev središnji meridijan i uskoro će postati geoefektivna, što znači da će svojim brzim solarnim vetrovima uticati na Zemlju.

„Solarni događaji nastaviće da se pojačavaju kako se približavamo solarnom maksimumu 2025. godine, a to će uticati na naše živote i tehnologiju na Zemlji, a i na satelite i astronaute u svemiru”, napisala je naučnica Nikola Foks iz NASA.

Trenutno postoje četiri aktivna područja na strani Sunca okrenutoj prema Zemlji. Earth and Skyjeprognozirala da u petak i subotu, postoji oko 55% šansi za sunčeve bljeskove kategorije C, 25% za bljeskove više kategorije M i 5% šanse za bljeskove najviše kategorije X. Šta se to zbiva sa Suncem?NASA je u avgustu 2022. objavila da je Sunce postalo aktivnije nego što se predviđalo.Nikola Foks, odseka za heliofiziku, na svojem blogu je tada napisala da je Sunčeva aktivnost brzo porasla i da je već premašila predviđanja, iako nas od vrhunca ciklusa deli par godina.

„Solarni događaji nastaviće da se pojačavaju kako se približavamo solarnom maksimumu 2025. godine, a to će uticati na naše živote i tehnologiju na Zemlji, a i na satelite i astronaute u svemiru”, napisala je dotična naučnica.Stvar je u tome da se Sunce približava vrhuncu solarnog ciklusa koji traje oko 11 godina, u toku kojeg aktivnost raste i opada. Aktivnost se, inače, meri brojem Sunčevih pega na površini, koje se broje svaki dan od 1755. godine. Tokom tih 11 godina ono prolazi kroz solarni minimum”, kada ima najmanje pega, i solarni maksimum”, kada ima najviše pega.

Trenutno se nalazi u 25. ciklusu, koji je započeo u decembru 2019. godine. Tada su, retrospektivno gledano, naučnici identifikovali solarni minimum. Solarni maksimum i minimum ne javljaju se u savršeno tačnim vremenskim intervalima, tako da ih je moguće prepoznati tek naknadno, kada prođu. A kada nam se učini da je doseglo minimum, uvek se može dogoditi da aktivnost posle bude još slabija. Sledeći solarni maksimum trebao bi se dogoditi negde od novembra 2024. do marta 2026., a najveroatnije oko jula 2025.Jačina sunčevih ciklusa, takođe, varira sa određenim pravilnostima, jačanjima i slabljenjima u dužim ciklusima (grafika dole).

Sunčeva oluja koja je 2012. zamalo pogodila Zemlju bila je najmoćnija u monulih 150 godina, a da nas nije promašila, savremenu bi civilizaciju vratila u 18. stoleće. Na sreću, promašila je, a pogodila letelicu STEREO-A, osmatračnicu koja je nije uništena jer je odlično opremljena za takve događaje. Bila je tek malo slabija od one koja je uzrokovala tzv. Karingtonov događaj, u toku kojeg su 1859. otkazali telegrafi u Evropi i SAD. Tada su neki telegrafisti doživeli strujne udare, a polarna svetlostse videla sve do Havaja.

Da je oluja iz 2012. Pogodila Zemlju, ko zna šta bi se dogodilo jer ne zavisi sve samo od snage oluje. Pored ostalog, važan je smer magnetskog polja. Ako je suprotan smeru Zemljinog magnetskog polja, uzrokovaće veće promene u magnetskom polju i pokrenuti jače indukcije struje i jače poremećaje. Savremena tehnologija, u satelitima i drugim uređajima, vrlo je osetljiva na solarne oluje, koje mogu izazvati velike štete. Stoga je veoma važno da se prate svemirske vremenske prognoze i da se uređaji na vreme isključe.

Drugim rečima, uzbuđenja tek predstoje.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar