MEĐU IZMEĐU

ELIS U VLADI SRBIJE

275 pregleda
Džonatan Elis i Nenad Popović (IFIZ)

„Vlada Republike Srbije u potpunosti je posvećena članstvu naše zemlje u CERN-u”, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović tokom sastanka sa svetski poznatim britanskim fizičarem.

U Vladi Srbije upriličen je prijem za uglednog britanskog fizičara, svetski poznatog profesora teorijske fizike na Kraljevskom i Imperijal koledžu u Londonu, Džonatana Elisa. Kao jednom od najuticajnijih fizičara u CERN-u, uručen mu je počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

Boraveći u Srbiji, Džonatan Elis  je održao dva predavanja – u Rektoratu Univerziteta u Beogradi i u Srpskoj akadmeiji nauka i umetnosti, i

posetio Istraživačku stanicu Petnica. Uglednog naučnika primio je ministar dr Nenad Popović, a srdačnom susretu prisustvovali su direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Aleksandar Bogojević, i predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa CERN-om, dr Petar Adžić.

„Vlada Srbije je u potpunosti posvećena članstvu naše zemlje u CERN-u i ta je saradnja od ogromnog značaja kako za nauku, tako i za inovacije i tehnološki razvoj naše ekonomije”, rekao je ministar Popović, nakon što je preneo pozdrave premijerke Ane Brnabić slavnom fizičaru, i čestitao mu na počasnom doktoratu. Ministar mu se doktoru zahvalio na saradnji sa srpskim fizičarima u CERN-u, a posebno na podršci Institutu za fiziku u Beogradu u pokretanju projekta „Verokio”.

„Srbija je unutar bivše Jugoslavije bila zemlja osnivač CERN-a i moja je misija da se Srbija vrati u porodicu”, rekao je dr Džon Elis, navodeći da nakon pridruženog Srbija treba da postane punopravni član CERN-a, uz napomenu da „Srbija može da iskoristi sve pogodnosti članstva, posebno u oblasti inovacija”.

Džon Elis je jedan od naujticajnijih i najviše citiranih fizičara visokih energija današnjice. Član je britanskog Kraljevskog naučnog društva, a veći deo njegove karijere vezan je za Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN) gde je u više navrata zauzimao vrlo važne pozicije.

„Saradnja sa CERN-om je dvosmerna ulica, a projekat ,Verokio` je divan primer za to”, naveo je Elis dodajući da je za razvoj kapaciteta u privredi neophodno da se počne sa ulaganjem u obrazovanje. Projekat „Verokio” predstavlja novi edukativni centar koji se, uz podršku Vlade Srbije, ali i saradnju sa CERN-om i više drugih međunarodnih institucija, gradi u Institutu za fiziku u Beogradu.

„Verokio je divan primer kako možemo da iskoristimo naš naučnoistraživački potencijal. Predsednik Srbije, premijer i cela Vlada Republike Srbije, u potpunosti su posvećeni ovom projektu”, istakao je tokom razgovora ministar Popović i najavio da CERN može da računa na Srbiju koja će planove za „Verokio” ispuniti u najkraćem roku.

(Izvor IFIZ)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar