МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ЕНИГМА” К`О ПИСАЋА МАШИНА

Разоткривена (Википедија)

Научници са Универзитета у Манчестеру су помоћу рендгенске компјутерске томографије успели да прикажу принцип рада чувене немачке машине за шифровање, а резултати истраживања објављени су на сајту овог Универзитета.

Стручњаци су направили више од 1.500 фотографија машине и представили су их у виду тродимензионалне анимације, где се могу видети детаљи „Енигме”, проводници и ротори који стварају криптографске комбинације. Професор Филип Визерс је истакао да су научници први пут успели да истраже унутрашњост машине а да је не оштете.

Стручњаци наводе да се „Енигма” не разликује превише од обичне писаће машине, али је готово немогуће дешифровати поруку, будући да то захтева исти уређај и специјални код. Прве машине „Енигма” појавиле су се двадесетих година прошлог века, али су се највише дистрибуирале у нацистичкој Немачкој.

Немци су у почетку користили машину са три ротора, али је Пољска 1938. године успела да дође до кодова. Након тога је додат још један ротор, али су стручњаци из Блечли парка, где се налазила главна криптографска јединица Велике Британије, 1941. године открили принцип рада побољшане машине.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар