MEĐU IZMEĐU

„ENIGMA” K`O PISAĆA MAŠINA

757 pregleda

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru su pomoću rendgenske kompjuterske tomografije uspeli da prikažu princip rada čuvene nemačke mašine za šifrovanje, a rezultati istraživanja objavljeni su na sajtu ovog Univerziteta.

Stručnjaci su napravili više od 1.500 fotografija mašine i predstavili su ih u vidu trodimenzionalne animacije, gde se mogu videti detalji „Enigme”, provodnici i rotori koji stvaraju kriptografske kombinacije. Profesor Filip Vizers je istakao da su naučnici prvi put uspeli da istraže unutrašnjost mašine a da je ne oštete.

Stručnjaci navode da se „Enigma” ne razlikuje previše od obične pisaće mašine, ali je gotovo nemoguće dešifrovati poruku, budući da to zahteva isti uređaj i specijalni kod. Prve mašine „Enigma” pojavile su se dvadesetih godina prošlog veka, ali su se najviše distribuirale u nacističkoj Nemačkoj.

Nemci su u početku koristili mašinu sa tri rotora, ali je Poljska 1938. godine uspela da dođe do kodova. Nakon toga je dodat još jedan rotor, ali su stručnjaci iz Blečli parka, gde se nalazila glavna kriptografska jedinica Velike Britanije, 1941. godine otkrili princip rada poboljšane mašine.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar