MEĐU IZMEĐU

ETNOGRAFSKIH 70 GODINA

205 pregleda
Osnovan 1947. (Vikipedija)

Tokom čitave godine organizovan je niz obeležavanja, a sve u sklopu krovne manifestacije „70 godina Etnografskog instituta SANU – Retrospektive i perspektive”.

Centralni događaj je planiran za 7. i 8. novembar, kada Etnografski institut u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti organizuje promociju posebnog izdanja „Mali leksikon srpske kulture – 70 izabranih etnoloških i antropoloških pojmova”, koje je proizvod saradnje Instituta i Službenog glasnika, kao i izložbu „Sećanje na sećanja” u Galeriji nauke i tehnike.

Prethodno je od 8. do 10. septembra u u Sirogojnu organizovana međunarodna naučna konferencija u saradnji sa Muzejom Staro selo, i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na kojoj je gostovalo preko 50 istraživača iz 11 zemalja, a u toku koje su održana brojna predavanja i razgovori, ali i dve izložbe. U okviru obeležavanja jubileja, Etnografski institut planira i poseban nastup na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Centra za promociju nauke.

Etnografski institut SANU osnovan je 1947. godine, kada je predviđeno da Institut i petoro istraživača, koliko ih je tada dobio, budu novi dom za publikaciju „Srpski etnografski zbornik”, koji je Srpska akademija nauka i umetnosti objavljivala još od 1894. godine. Vremenom, područje rada Instituta proširilo se sa folklornih i antropogeografskih istraživanja ka savremenim pristupima u etnologiji i antropologiji, pa se danas istraživački projekti najpre bave pitanjima etniciteta, identiteta i migracija, savremene popularne kulture, religioznosti i kulturnog nasleđa.

Pored „Zbornika” i posebnih izdanja, najvažnija publikacija Etnografskog instituta je časopis „Glasnik Etnografskog instituta SANU”, koji izlazi od 1952. godine.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar