MEĐU IZMEĐU

EVO I VEŠTAČKE KORONE

311 pregleda
NIAID

Ako želimo razumeti kako radi nekamašina ili uređaj, dobro bi bilo detaljno se time pozabaviti – rastaviti ga dielove, videti kako koji deo funkcioniše i konstruisati ga ispočetka.Taj pristup su uzeli naučnici i da bi bolje shvatili što pokreće kovid-19, kreirali minimalističku verziju tog opasnog mikroba. Otkrili su da protein šiljak (spike, S) funkcioniše kao neka vrsta prekidača koji virusu omogućuje da se lakše sakrije od našeg imunološkog sistema.

Istraživači iz Nemačke i Velike Britanije osmislili su minimalističke verzije virusa SARS-CoV-2 2 da bi u laboratorijskim uslovima sigurno analizirali šta tačno pokreće njegovu zaraznost, piše Science Alert. Takozvani sintetski minimalni virionisu čestice koje se sastoje od modula kreiranih u laboratoriji da bi naučnici dobili što bolji uvid u ključne odlike virusa.Ono što je najvažnije jeste to da smo te sintetičke virione napravili od nule, odnosno da možemo precizno dizajnirati njihov sastav i strukturu. To nam omogućuje da sistematično, korak po korak, analiziramo različite mehanizme virusa, rekao je biolog Oskar Štaufer sa Univerziteta Oksford.

Naučnici su zatim počeli da posmatraju proteine šiljak pomoću kojih virus kovida ulazi u ćelije. Naime, ti proteini imaju svoju dobru i lošu stranu. Funkcionišu kao ključ koji može otvoriti bravu, odnosno vezati se za ACE2 receptor i tako ući u ćeliju. S druge strane, oni su dobra meta za antitela koja ih mogu prepoznati i početi čistiti naše telo od virusa. Vakcine protiv kovida funkcionišu po tom principu – nude neinfikovanom imunološkom sistemu podatke o tom proteinu da bi ga pripremili za stvarnu zarazu.

Istraživači su tokom analize proteina šiljak ustanovili da je kovid-19 vremenom razvio sposobnost izbegavanja antitela – odnosno da se naučio skrivati. Posmatrali su kako specifični imunološki molekuli masnih kiselina stupaju u interakciju s proteinom šiljak.Uočili su da je šiljak prošao strukturnu promenu kada se za njega uhvatila imunološki molekul. Zbog toga se teže mogao probiti u ćeliju, ali se lakše sakrio od antitela.

„Ovde bi se moglo raditi o mehanizmu koji izbegava jak imunološki odgovor na duže razdoblje i povećava ukupnu učinak infekcije, rekao je Štaufer.Istraživanje pod imenom Synthetic virions reveal fatty acid-coupled adaptive immunogenicity of SARS-CoV-2 spike glycoproteinobjavljeno je u časopisu Nature Communications.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar