МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕВО И ВЕШТАЧКЕ КОРОНЕ

NIAID

NIAID

Ако желимо разумети како ради нека машина или уређај, добро би било детаљно се тиме позабавити – раставити га диелове, видети како који део функционише и конструисати га испочетка. Тај приступ су узели научници и да би боље схватили што покреће ковид-19, креирали минималистичку верзију тог опасног микроба. Открили су да протеин шиљак (spike, S) функционише као нека врста прекидача који вирусу омогућује да се лакше сакрије од нашег имунолошког система.

Истраживачи из Немачке и Велике Британије осмислили су минималистичке верзије вируса SARS-CoV-2 2 да би у лабораторијским условима сигурно анализирали шта тачно покреће његову заразност, пише Science Alert. Такозвани синтетски минимални вириони су честице које се састоје од модула креираних у лабораторији да би научници добили што бољи увид у кључне одлике вируса.Оно што је најважније јесте то да смо те синтетичке вирионе направили од нуле, односно да можемо прецизно дизајнирати њихов састав и структуру. То нам омогућује да систематично, корак по корак, анализирамо различите механизме вируса, рекао је биолог Оскар Штауфер са Универзитета Оксфорд.

Научници су затим почели да посматрају протеине шиљак помоћу којих вирус ковида улази у ћелије. Наиме, ти протеини имају своју добру и лошу страну. Функционишу као кључ који може отворити браву, односно везати се за ACE2 рецептор и тако ући у ћелију. С друге стране, они су добра мета за антитела која их могу препознати и почети чистити наше тело од вируса. Вакцине против ковида функционишу по том принципу – нуде неинфикованом имунолошком систему податке о том протеину да би га припремили за стварну заразу.

Истраживачи су током анализе протеина шиљак установили да је ковид-19 временом развио способност избегавања антитела – односно да се научио скривати. Посматрали су како специфични имунолошки молекули масних киселина ступају у интеракцију с протеином шиљак. Уочили су да је шиљак прошао структурну промену када се за њега ухватила имунолошки молекул. Због тога се теже могао пробити у ћелију, али се лакше сакрио од антитела.

„Овде би се могло радити о механизму који избегава јак имунолошки одговор на дуже раздобље и повећава укупну учинак инфекције, рекао је Штауфер. Истраживање под именом Synthetic virions reveal fatty acid-coupled adaptive immunogenicity of SARS-CoV-2 spike glycoprotein објављено је у часопису Nature Communications.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар