MEĐU IZMEĐU

EVOLUCIJA IDE UNAZAD?

451 pregleda
Shutterstock/Crevis

Dosad smo učili sve pogrešno: naučnici tvrde da nas je unazadila!

U školi su nas učili da se skelet zdrave odrasle osobe – bez mutacija, ataviza i posledica teških povreda – sastoji od 206 kostiju. Britanski naučnici nedavno su dokazali da su nas učili – pogrešno!U prestižnom časopisuJournal of Anatomyobjavili su rezime višegodišnjeg istraživanja, koje je rezultiralo otkriĆem da je ljudski rod razvio statistički dominantnu 207. kost u telu u poslednjih sto godina.

A onda se, prema britanskim stručnjacima, dogodilo nešto neobično: od kraja dvadesetog veka fabela (fabella), koščica koja se nalazi na stražnjoj strani zgloba kolena i čuva tetivu od oštećenja,postala je češća među ljudima. Da li to znači da je evolucioni točak počeo da se okreće unazad? Naučnici su došli do ovog zaključka proučavajući kosti ljudskih kolena od 1875. godine.Ispostavilo se da je 1900. godine ovu kost imalo manje od osam odsto ljudi, a 2000. 31 odsto. Trend je nastavljen sve brže, pa danas čak 52,83 odsto ljudi ima ovu kost, i žena i muškaraca.

Iako ne postoje jasni dokazi za to, naučnici veruju da je povećanje broja kostiju posledica promena u našem okruženju: u poslednjih sto godina naša ishrana se poboljšala i samim tim smo postali viši, jači i teži od svojih predaka.To znači da su nam kolena pri kretanju teža, pa je moguće da je to dovelo do aktiviranja genetskog potencijala koji nosimo još od praistorije ili povratka ove zaštitne kosti.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar