SKLAPANJE PAMĆENJA

FAJUMSKI PORTRETI

355 pregleda
Ilustracija

Egipatski arheolozi ih otkrili nakon više od 100 godina.

Egipatski arheolozi koji su istraživali u Fajumu pronašli su veliku građevinu koja je služila za sahranjivanje. Takođe i čuvene Fajumske portrete iz ptolomejskog i rimskog doba. Ovo je prvo otkriće Fajumskih portreta nakon više od jednog veka.Egipatska arheološka misija na lokalitetu Garza u Fajumu otkrila je u veliku pogrebnu zgradu/strukturu koja potiče iz ptolemejskog i rimskog doba kao i čuvene Fajumske portrete.Ovo je 10. sezona iskopavanja koja je započeta 2016. godine, piše u saopštenju Egipatskog ministarstva turizma i antikiviteta.

Iskopavanja su, takođe, otkrila mnoštvo nalaza. Uključujući bogato ukrašene drvene kovčege u staroegipatskom i starogrčkom stilu, keramiku, ukrašenu drvenu kutiju i brojne portrete, u svetu poznate kao Fajumski portreti.Ovo je prvo otkriće portreta od iskopavanja britanskog arheologa Flindersa Pitrija 1907. godine

Građevina za sahranjivanje

Selo Garza, ranije poznato kao selo Filadelfija. Osnovano je u 3. veku p.n.e. kao centralno selo u okviru projekta poljoprivrednog razvoja koji je sproveo kralj Ptolemej Drugi u regionu Fajuma.Njegov cilj je bio da obezbedi izvore hrane za egipatsko kraljevstvo i imalo je i grčke i egipatske stanovnike.Građevina za pogrebnu praksu i nalazi ptolomejskog i rimskog perioda

Pod objekta za sahranjivanje je od obojenog krečnog maltera i ukrašen je pločicama različitih boja. Pored toga, u blizini zgrade otkriveni su ostaci četiri stuba (pronađeni unutar šupe za stubove), rekao je šef Centralnog odeljenja za egipatske antikvitete u Centralnom Egiptu Adel Okaša.Pronađen je veliki broj drvenih kovčega u staroegipatskom i starogrčkom stilu.Ovo je karakteristično za ovaj lokalitet i mnoga ranija otkrića odražavaju ovu kombinaciju arhitekture i artefakata oba civilizacijskog sveta.

Novo otkriće pokazuje raznolikost u kvalitetu balsamovanja koji je postojao tokom ptolemejskih i rimskih dinastija.Otkriveni portreti su jedan od najdragocenijih arheoloških nalaza ove sezone.U jednom od drvenih kovčega otkrivena je retka statua boginje Izide Afrodite od terakote, kao i skladište dokumenata spisanih na papirusu.

Keramičke posude

Dokumenti su bili ispisani i demotskim i grčkim pismom. Oba pisma označavaju drevni egipatski jezik i odražavaju društvene i verske običaje stanovnika.Šta su to Fajumski portreti?Drevni Egipćani su usavršili praksu slikanja naturalističkih portreta svojih najmilijih na drvenim ili platnenim panelima, a oni će kasnije biti vezani za mumificirana tela. Ipak, zbog mnogih naroda koji su osvojili i uticali na Egipat, portreti su bili jasno vođeni uticajem više kultura, religija i vrednosti.

Pod Pax Romana (rimski mir od 27.g.p.n.e.-180.g.n.e.), Egipat je bio pod rimskom vladavinom. Ali time nije došlo do neposrednog pada verskih praksi ili pogrebnih običaja. Uprkos novoj kombinaciji kulture, praksa mumificiranja se nastavila, a sami Rimljani počeli su da praktikuju tradicionalne egipatske pogrebne običaje. U periodu od 1. do 3. veka naše ere u oblasti Fajuma, praksa izrade portreta biva primarna umetnost.

Ko se krije iza portreta?Ko bi mogao da priušti da angažuje umetnika da naslika njegov ili njen portret? Ono što ne čudi je što su mnogi portreti slikani za ljude koji uživaju u velikom bogatstvu. Na sreću, neki portreti imaju ugravirana ili ispisana imena osobe koja je naslikana. Skoro sve slike sa natpisima ispisane su na grčkom jeziku, što je navelo istraživače da veruju da su ti ljudi Grci.

Portret učiteljice Hermione (Pinterest)

Pretpostavljalo se da učitelj koji dolazi iz siromašne porodice možda nije bio u mogućnosti da priušti ovakvu vrstu kvalitetne umetnosti. Međutim, jedna od naznaki bogatstva su naušnice koje se nose. Takve naušnice nosila je Hermiona. To je jedini poznati mumijski portret učiteljice. Zanimanja koja su bile uobičajena u portretima Fajuma bili su vojnici i sportisti. Neki članovi niže klase imali bi oslikane portrete, ali na ovim slikama niko nije nosio nakit, a ukupan kvalitet slike je mnogo niži od onih iz više klase.

(Ilustracije Ministry of Tourism and Antiquities))

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar