MEĐU IZMEĐU

FLASTER MERI KO JE PIJAN

166 pregleda

Može da prati nivo alkohola i kofeina u isto vreme.

Grupa inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu napravila je novi mekani i rastegljivi flaster za nošenje koji može istovremeno da prati krvni pritisak (BP), puls (HR), glukozu i nivo laktata, alkohola ili kofeina u isto vreme.Flaster koji se nosi na vratu za najbolje rezultate testiran je na brojnim dobrovoljcima koji su obavljali različite zadatke, poput vežbanja, konzumiranja obroka s visokim sadržajem šećera i pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića. Očitavanja su bila gotovo jednako precizna kao ona s komercijalnih uređaja za nadzor.

Imati takav uređaj dostupan na tržištu nudi koristi kod mnogih pacijenata čija zdravstvena stanja zahtevaju istovremeno i kontinuirano praćenje više zdravstvenih pokazatelja, kao što su ljudi sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, ili pacijenti na jedinicama intenzivne nege.Novina je u tome što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih na jednoj maloj platformi maloj kao pečat”, rekao je koautor Džozef Vang. Možemo da sakupimo toliko informacija pomoću ovog uređaja koji se može nositi i to na neinvazivan način, bez izazivanja neprijatnosti ili prekida u dnevnim aktivnostima.”

Flaster je tanak list rastegljivih polimera sa BP senzorom i dva hemijska senzora, jedan za laktat (biomarker fizičkog napora), kofein i alkohol u znoju i drugi koji meri nivo glukoze.Krvni pritisak se nadgleda senzorom zavarenim na flaster provodljivim mastilom. Merenja se izvode primenom napona na pretvarače, koji šalju ultrazvučne talase koji se odbijaju od najbliže arterije i vraćaju eho signal preveden u očitanje BP.

Senzor za laktat, kofein i alkohol, odštampan na flasteru od provodljive boje, deluje oslobađanjem leka koji se zove pilokarpin u kožu i otkrivanjem hemijskih supstanci prisutnih u znoju izazvanom lekom.I na kraju, senzor glukoze, takođe odštampan na flasteru, jeste elektroda koja donosi blage električne udare na kožu, stimulišući na taj način oslobađanje intersticijske tečnosti, i meri glukozu koja se u njoj nalazi.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar