МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ФЛАСТЕР МЕРИ КО ЈЕ ПИЈАН

Profimedia

Може да прати ниво алкохола и кофеина у исто време.

Група инжењера са Kалифорнијског универзитета у Сан Дијегу направила је нови мекани и растегљиви фластер за ношење који може истовремено да прати крвни притисак (BP), пулс (HR), глукозу и ниво лактата, алкохола или кофеина у исто време. Фластер који се носи на врату за најбоље резултате тестиран је на бројним добровољцима који су обављали различите задатке, попут вежбања, конзумирања оброка с високим садржајем шећера и пијења кофеинског или алкохолног пића. Очитавања су била готово једнако прецизна као она с комерцијалних уређаја за надзор.

Имати такав уређај доступан на тржишту нуди користи код многих пацијената чија здравствена стања захтевају истовремено и континуирано прац́ење више здравствених показатеља, као што су људи са срчаним обољењима и дијабетесом, или пацијенти на јединицама интензивне неге.Новина је у томе што узимамо потпуно различите сензоре и спајамо их на једној малој платформи малој као печат”, рекао је коаутор Џозеф Ванг. Можемо да сакупимо толико информација помоћу овог уређаја који се може носити и то на неинвазиван начин, без изазивања непријатности или прекида у дневним активностима.”

Фластер је танак лист растегљивих полимера са BP сензором и два хемијска сензора, један за лактат (биомаркер физичког напора), кофеин и алкохол у зноју и други који мери ниво глукозе. Kрвни притисак се надгледа сензором завареним на фластер проводљивим мастилом. Мерења се изводе применом напона на претвараче, који шаљу ултразвучне таласе који се одбијају од најближе артерије и враћају ехо сигнал преведен у очитање BP.

Сензор за лактат, кофеин и алкохол, одштампан на фластеру од проводљиве боје, делује ослобађањем лека који се зове пилокарпин у кожу и откривањем хемијских супстанци присутних у зноју изазваном леком. И на крају, сензор глукозе, такође одштампан на фластеру, јесте електрода која доноси благе електричне ударе на кожу, стимулишуц́и на тај начин ослобађање интерстицијске течности, и мери глукозу која се у њој налази.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар