MEĐU IZMEĐU

FONTANE METANA U SIBIRU

274 pregleda

Naučnici Tomskog politehničkog univerziteta su sa kolegama iz drugih ruskih naučnih centara i univerziteta saopštili da je zabeležena rekordna emisija metana u Istočnosibirskom moru.

 Stručnjaci su krenuli u ekspediciju u vode istočnog Arktika, kako bi proučavali biogeohemijske i ekološke posledice topljenja podvodnog permafrosta. Konkretno, oni su istraživali jedan od delova Istočnosibirskog mora, gde su ranije otkrivene gasne fontane.

Emisiju gasa nisu samo zabeležili specijalnim instrumentima – naučnici su i svojim očima videli „nisku” metana kako se diže iz morskih dubina.

„Ovo je najmoćnija fontana koju sam ikada video. Ona se manifestuje povećanjem koncentracije metana u vazduhu i do 16 ppm (milionitih delića po metru), što je devet puta više od prosečnih planetarnih vrednosti. Niko nikada ranije nije zabeležio nešto slično”, rekao je rukovodilac ekspedicije Igor Semiletov, profesor Tomskog univerziteta i dopisni član Ruske akademije nauka. Površina gasne fontane bila je četiri do pet kvadratnih metara. Naučnici su uspeli da uzmu uzorak čak i bez specijalnih uređaja: voda koja je „vrila” sa metanom mogla je da se zahvata vedrima. Komprimovani gas uzorkovan je u nekoliko cilindara.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar