МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ФОНТАНЕ МЕТАНА У СИБИРУ

Илустрација (НАСА)

Научници Томског политехничког универзитета су са колегама из других руских научних центара и универзитета саопштили да је забележена рекордна емисија метана у Источносибирском мору.

 Стручњаци су кренули у експедицију у воде источног Арктика, како би проучавали биогеохемијске и еколошке последице топљења подводног пермафроста. Конкретно, они су истраживали један од делова Источносибирског мора, где су раније откривене гасне фонтане.

Емисију гаса нису само забележили специјалним инструментима – научници су и својим очима видели „ниску” метана како се диже из морских дубина.

„Ово је најмоћнија фонтана коју сам икада видео. Она се манифестује повећањем концентрације метана у ваздуху и до 16 ppm (милионитих делића по метру), што је девет пута више од просечних планетарних вредности. Нико никада раније није забележио нешто слично”, рекао је руководилац експедиције Игор Семилетов, професор Томског универзитета и дописни члан Руске академије наука. Површина гасне фонтане била је четири до пет квадратних метара. Научници су успели да узму узорак чак и без специјалних уређаја: вода која је „врила” са метаном могла је да се захвата ведрима. Компримовани гас узоркован је у неколико цилиндара.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар