MEĐU IZMEĐU

FOTONIKA 2017 U SANU

314 pregleda
Zvaničan znak (IFIZ)

Fotonika 2017, VI međunarodna škola i konferencija o fotonici, ove godine održava se u Beogradu od 28. avgusta do 1. septembra, u organizaciji Instituta za fiziku, Srpske akademije nauka i umetnosti i Optičkog društva Srbije.

U širem smislu, fotonika je nauka o svetlosti, ali ona se naziva i naukom 21. veka jer predstavlja jednu od tržišno najinteresantnijih oblasti fizike koja veliku primenu nalazi u savremenim telekomunikacijama.

Cilj ove konferencije, koja se država u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, jeste da bude prilika za obrazovanje mladih naučnika, razmenu znanja i ideja, kao i da pospeši saradnju između istraživanja i industrije okrenute visokim tehnologijama koje su u dodiru sa ovom oblašću.

Upravo kao odgovor na ekspanziju fotonike, 2007. godine u Beogradu je održana prva konferencija Fotonika, koja se od tada održava svake dve godine, pa se ovogodišnja može smatrati i jubilarnom.

Najnovija istraživanja u ovoj oblasti biće predstavljena kroz 20 predavanja i devet izveštaja o ranim fazama istraživanja, a učešće će uzeti i predstavnici kompanija koji će takođe dati uvid u nove trendove. Sve ukupno, biće predstavljena 174 nova rezultata iz oblasti fotonike kao što su: biofotonika, optički materijali, laserska spektroskopija i metrologija, ultrabrzi optički fenomen, optički metamaterijali i druge.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Solarne ćelije prikupljaju fotone pa ih transformišu u elektrone? Ne svetlosne čestice su elektroni malene mase a velike gustine…

Ostavite komentar