MEĐU IZMEĐU

GALAKSIJA NA IZDISAJU

297 pregleda

Astronomi i naučnici iz Evropske južne opservatorije otkrili su kako jedna od udaljenih galaksija u svemiru počinje da se gasi, što može biti značajno otkriće u razumevanju svemira i samog života galaksija.

Galaksije umiru kada prestanu da formiraju zvezde. Galaksija koju su astronomi otkrili gubila je neverovatnom brzinom svoju snagu i gorivo potrebno za nastanak novih zvezda.Naučnici iz Evropske južne opservatorije veruju da je gašenje galaksije prouzrokovano sudarom sa drugom.„Ovo je prvi put da smo u dalekom svemiru primetili tipičnu masivnu galaksiju koja stvara zvezde i koja će umreti zbog masovnog izbacivanja gasova, kaže Anagracija Puglisi, rukovodilac studije sa Univerziteta Daram.

Curenje gasa iz galaksije odvija se velikom brzinom, a budući da velikom brzinom stvara nove zvezed, sto puta brže od našeg Mlečnog puta, preostali gas će se uskoro potrošiti.„Bili smo oduševljeni otkrićem tako izuzetne galaksije. Takođe, bila sam uverena da postoje određeni procesi koji mogu da nam ukažu kako funkcionišu udaljene galaksije i kako u stvari teče njihova evolucija, dodaje Puglisi.S obzirom na to da je galaksija koju su istraživači otkrili putem ALMA teleskopa udaljena devet milijardi svetlosnih godina, astronomi su u stvari zabeležili događaj koji se, kako navode, odigrao u ranoj fazi nastanka svemira, kada je on bio star četiri i po milijarde godina.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar