U SLICI U REČI

GALAKSIJA OŽIVELA

741 pregleda

Na promociji u Galeriji RTS-a govorili su akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, prof. dr Branko Kovačević, predsednik AINS, glavni i odgovorni urednik Naučno-obrazovnog programa RTS i v.d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović i glavni urednik „Galaksije nove” Stanko Stojiljković.

Naučnopopularni časopis „Galaksija” bio je jedan od najboljih te vrste u Evropi, a svakako bez premca u nekadašnjoj SFRJ. Ugasio se 2001. godine, ali zahvaljujući naporima drugom po redosledu glavnog urednika ovog magazina Stanka Stojiljkovića, „Galaksija” je ponovo među nama u elektronskoj verziji.

U prisustvu velikog broja naučnika i ljubitelja nauke u Galeriji RTS danas je predstavljeno elektronsko izdanje časopisa za popularizaciju nauke „Galaksija nova”. Na promociji su govorili akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, glavni i odgovorni urednik Naučno-obrazovnog programa RTS i v.d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović i glavni urednik „Galaksije nove” Stanko Stojiljković.

Gotovo da nema naučnika ili istraživača u Srbiji – od akademika do početnika – koji je u svojim mladim godinama nije čitao, a mnogi su se na njenim stranicama ogledali u pisanju.

Prvi broj „Galaksije” osvanuo je na kisocima 1972. godine, zaslugom dvojice dvojice vrsnih novinara – Gavrila Vučkovića, glavnog urednika, i Tanasija Gavranovića, zamenika glavnog urednika, koji su joj ostali verni do odlaska u penziju. Iznikla je magazina „Kosmoplov”, posvećenog naučnoj fantastici i popularizaciji nauke, čiji je glavni urednik bio Gavrilo Vučković.

Gotovo da nema naučnika ili istraživača u Srbiji – od akademika do početnika – koji je u svojim mladim godinama nije čitao, a mnogi su se na njenim stranicama ogledali u pisanju. Od 2001. godine kada je „Galaksija” prestala da izlazi mnogi su se raspitivali da li će je iko obnoviti.

I evo, „Galaksija” je ponovo među nama. Kao „Nova Galaksija” ili „Galaksija nova” vakrsava u starom duhu i novom ruhu. Iz prethodne je sačuvala vrhunsko znalačko pisanje na pojedine vruće naučnotehnološke teme koje je sada preobukla u elektronsko izdanje.

Sada je to prvi naučni magazin na internetu u nas i na prostorima pređašnje Jugoslavije za koji pišu naši vodeći naučnici u matici i rasejanju, od kojih su šestorica akademici (članovi domaćih i inostranih učenih društava), dvadesetdvojica redovni profesori univerziteta, trojica doktori nauka, dvojica magistri i četvoro stručnjaci za pojedine oblasti, ne računajući glavnog urednika koji je, pored ostalog, utemeljio i gotovo dve i po decenije uređivao naučnu rubriku „Politike”.

Na kraju je hor „Gledanice”, pod rukovodstvom kompozitora i harmonikaša Ratislava Blagojevića, optpevao splet izvornih narodnih srpskih pesama.

(Izvor RTS)

 

Pogledajte kratak video zapis sa prvog predstavljanja:

https://www.youtube.com/watch?v=vAts2Wdw4m8&list=UUVMgwJAIzBESbGvpnNWI_Ug

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar