U SLICI U REČI

GALAKSIJA, POLA VEKA

2.314 pregleda
Ilustracija

Taj dan morao je doći, samo je caljalo setiti ga se. Galaksijanci su pohrlili 18. oktobra u večernim satima u Galeriju nauke i tehnike SANU da osveže sećanja na svoje omiljeno štivo. Na ulazu ih je dočekala, u šarenu papirnu odeždu odevena, obnovljena imenjakinja „Galaksija. Tek toliko da se ne zaboravi naučnopopularni časopis koji su željno iščekivali svakog prvog u mesecu od Triglava do Đevđelije (ma i šire).

Na slavne dane podsetili su današnji uglednici koji su je, od prvog marta 1972. godine, i stvarali i čitali. Prepunom gledalištu (računajući i stajaće posetioce) svoje uspomene obznanili su: akademik Zoran Petrović, akademik Slobodan Vukosavić, Petar Živadinović, prof. dr Zoran Živković (svojom poslanicom), prof. dr Dragan Uskoković, prof. dr Aleksandar Petrović, Ilija Cerović i Milan Knežević.

Prvu posadu na poletanju u kosmički beskraj – a izvorno je bila namenjena vazduhoplovstvu, astronautici i istraživanju budućnosti – činili su Gavrilo Vučković, Nenad Birovljev, Tanasije Gavranović, Esad Jakupović, Milan Knežević, Boris Radunović i Bogoljub Samardžić. Upisani su među zvezde, svejedno što pojedinci još nisu ni zakoračili s one strane duge.

U novom ruhu i novom duhu „Galaksijase na internetu pojavila 1. januara 2017, a na kioscima 1. decembra 2018. godine, s neizbežnim dodatkom u nazivu – nova. Pogledajte u galeriji fotografije Zorana Bulovića, a povremeno navratite na istu elektronsku adresu u sledećim danima i sedmicama: okačićemo televizijske i radijske snimke i prigodne članke iz novina i magazina.

 

O autoru

administrator

2 komentara

  • Kao dugogodišnji čitalac Galaksije, pogledao sam fotografije sa svečanosti. Baš odabrano društvo, čestitam!

  • Čestitam, šra drugo reći za najbolji naučnopopularni časopis u Jugoslaviji ijedan od najboljih u Evropi.

Ostavite komentar