TREĆI SMER

„GALAKSIJA” U APRIL-MARTU

4.090 pregleda

Ali zapelo je s drugim brojem. Iako nismo sakupili dovoljno para da pokrijemo troškove, odlučili smo da ga odštampamo. Da ne izneverimo čitaoce i pretplatnike.

Izneverili smo međunarodni dan šale, izvinjavamo se svim šaljivdžijama što smo pobrkali mesece. Mart u aprilu, baš nije zgodno. Kako može „april u Beogradu”? Zato što je ušao u pesmu, a „Galaksija” je tek odskora na papiru.

Jasno? Ako nije, obratite se ministru bez portfelja. Ima ih više? Ništa. Napišitte „svim ministrima bez portfelja” i biće im isporučeno.

Umesto u martu, kako obećasmo (a nije nam teško palo), drugi (jubilarni) broj štampane „Galaksije” biće u prodaji širom Srbije petog aprila 2019.

U petak, ako nije sumnjivo. Zato se opet izvinjavamo ljubiteljima šale za kašnjenje; ozbiljni bi to mogli ozbiljno da shvate i da se namrgode. S namrštenim licem teže bi je čitali, to iziskuje naprezanje bora i borica. (U drugoj imenici je postojano „i”, nije nepostojano „a”).

Otkuda jubilarni, kad nije ni stoti, ni hiljaditi, ni koji god okrugli?

Ukoliko ste nestrpljivi, da vam otkrijemo tajnu. Istinski je podvig izdavati ovakav naučni magazin bez dugoročne (i kratkoročne) podrške. Za prvi broj, posle maltene 18 godina od gašenja prethodne „Galaksije”, u pomoć su nam pritekli nekoliki nesebični darodavci.

Šarene novčanice na nap račun, šarene zahvalnice u njihove ruke. Uzvratili smo iz sve snage, zar ne? Samo da ne čuju čelnici iz Fort noksa, pa da počnu danoćno da štampaju svakojake pohvalnice. Namesto zelenih novčanica. Mislite da bi se prevarili?

Ali zapelo je s drugim brojem. Iako nismo sakupili dovoljno para da pokrijemo troškove, odlučili smo da ga odštampamo. Da ne izneverimo čitaoce i pretplatnike. Neka se pročuje da čvrsto držimo reč, usput i prazan buđelar. Na potonje smo navikli.

Nismo odustali ni o ćirilice, uprkos tome što bi se „Galaksija” više prodavala na latinici. Drugom srpskom pismu, kako ga imenuju. Nama se čini da je latinica već prevladala u Srbiji, u rasejanju uveliko. Tamo biste morali u višemesečnu potragu na ćiriličare ili ćiriliste. Pa koliko uhvatite.

Ko zna, možda ćemo morati da promenimo prvotnu odluku. Zbog čega bi naučni magazin koji veliča srpsku nauku i srpske naučnike branio prvo srpsko pismo bez državne potpore, ako to nije – osim na hvalisavim rečima – spremna ni ta ista država oličena u svojim zvaničnicima? (Odgovor možete poslati na naš račun i u elektronsko sanduče). Možda smo ih zatvorili!

Blagonaklono upozorenje: nikako nam ih ne šaljite u treći smer, odavno smo vam rekli da on ne postoji. Pa dobro, ako se uporni.

Ko to dovikuje: A treći broj?

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar