ТРЕЋИ СМЕР

„ГАЛАКСИЈА” У АПРИЛ-МАРТУ

Али запело је с другим бројем. Иако нисмо сакупили довољно пара да покријемо трошкове, одлучили смо да га одштампамо. Да не изневеримо читаоце и претплатнике.

Изневерили смо међународни дан шале, извињавамо се свим шаљивџијама што смо побркали месеце. Март у априлу, баш није згодно. Како може „април у Београду”? Зато што је ушао у песму, а „Галаксија” је тек одскора на папиру.

Јасно? Ако није, обратите се министру без портфеља. Има их више? Ништа. Напишитте „свим министрима без портфеља” и биће им испоручено.

Уместо у марту, како обећасмо (а није нам тешко пало), други (јубиларни) број штампане „Галаксије” биће у продаји широм Србије петог априла 2019.

У петак, ако није сумњиво. Зато се опет извињавамо љубитељима шале за кашњење; озбиљни би то могли озбиљно да схвате и да се намргоде. С намрштеним лицем теже би је читали, то изискује напрезање бора и борица. (У другој именици је постојано „и”, није непостојано „а”).

Откуда јубиларни, кад није ни стоти, ни хиљадити, ни који год округли?

Уколико сте нестрпљиви, да вам откријемо тајну. Истински је подвиг издавати овакав научни магазин без дугорочне (и краткорочне) подршке. За први број, после малтене 18 година од гашења претходне „Галаксије”, у помоћ су нам притекли неколики несебични дародавци.

Шарене новчанице на нап рачун, шарене захвалнице у њихове руке. Узвратили смо из све снаге, зар не? Само да не чују челници из Форт нокса, па да почну даноћно да штампају свакојаке похвалнице. Наместо зелених новчаница. Мислите да би се преварили?

Али запело је с другим бројем. Иако нисмо сакупили довољно пара да покријемо трошкове, одлучили смо да га одштампамо. Да не изневеримо читаоце и претплатнике. Нека се прочује да чврсто држимо реч, успут и празан буђелар. На потоње смо навикли.

Нисмо одустали ни о ћирилице, упркос томе што би се „Галаксија” више продавала на латиници. Другом српском писму, како га именују. Нама се чини да је латиница већ превладала у Србији, у расејању увелико. Тамо бисте морали у вишемесечну потрагу на ћириличаре или ћирилисте. Па колико ухватите.

Ко зна, можда ћемо морати да променимо првотну одлуку. Због чега би научни магазин који велича српску науку и српске научнике бранио прво српско писмо без државне потпоре, ако то није – осим на хвалисавим речима – спремна ни та иста држава оличена у својим званичницима? (Одговор можете послати на наш рачун и у електронско сандуче). Можда смо их затворили!

Благонаклоно упозорење: никако нам их не шаљите у трећи смер, одавно смо вам рекли да он не постоји. Па добро, ако се упорни.

Ко то довикује: А трећи број?

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар