U SLICI U REČI

GALAKSIJA U HIPOKRATIJI

357 pregleda

Zašto od 100 naših najcitiranijih i najuglednijih istraživača u naučnoj sferi samo 14 živi i radi u Srbiji? (Ceo razgovor poslušajte OVDE).

Stanko Stojiljković

Naš današnji gost u „Hipokratiji” je gospodin Stanko Stojiljković, legendarni novinar i pisac, posvećen nauci u svetu i u Srbiji. On je doskora uređivao naučnu stranu u „Politici”, a sada je glavni i odgovorni urednik časopisa „Nova Galaksija” Iz ekskluzivnog Stojiljkovićevog teksta 100 srpskih najnaučnika, koji je objavljen u prvom broju časopisa za 2019. godinu, saznajemo da je tih naših najnaučnika najviše u SAD – 55, u Srbiji ih je 14, a ostatak je rasut po ostalim delovima zemaljskog šara, uglavnom u anglosaksonskom svetu. Pored njih, u rasejanju je i 19 najtalentovanijih elektroničara i informatičara, zatim 15 fizičara i astronoma i tako redom, završno sa jednim psihologom.


Važno je istaći, takođe, da od sto najcitiranijih naučnika našeg porekla ‒ a svi su s visokim Hiršovim indeksom (kad npr. neko ima 10 publikovanih članaka, od kojih je svaki citiran najmanje deset puta, Hiršov indeks mu je 10) ‒ čak 86 živi i radi izvan Srbije! Ta činjenica morala bi zabrinuti sve, a ponajpre zvaničnike koji kroje naučnu politiku ove zemlje. Pomenuti indeks koristi se u naukometriji poslednjih desetak godina.

Više puta je gospodin Stojiljković budio iz dremeža našu javnost objavljujući na kom mestu se nalazi Beogradski univerzitet na Šangajskoj listi i upoređujući ga sa ostalim svetskim univerzitetima, a pre svega sa univerzitetima u regionu. Pokazalo se da što društvo više ulaže u nauku, to su mu škole i univerziteti bolji.

Gospodin Stojiljković podeliće sa nama svoja razmišljanja o funkciji privatnih univerziteta, o kupljenim diplomama, o problematičnim doktoratima i drugim događajima u našem visokom školstvu.
Emisiju pripremaju prof. dr Momčilo B. Đorđević i prof. dr Aleksandar Petrović.

(Izvor Radio Beograd)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar