MEĐU IZMEĐU

„GALAKSIJIN” JAHAČ FOTONA

230 pregleda
Ilustracija

„Galaksijin autor Stevan Bošnjak iz Niša, dugogodišnji glavni urednik čuvenog zbornika-časopisa Unus mundus, još nije dotakao Sunce. A kad će, ne zna se. Za svaki slučaj pribavio je potvrdu da može da se približi našoj zvezdi, koju mu je 2018. izdala NASA (Parker Solar Probe – A mission to tuch the Sun), ej!

Priča Stevana Bošnjaka, koji kaže „od zvezda smo sačinjeni, zvezdama se vraćamo brojnim menama i metamorfozamaima dugu predistoriju. Počela je sa Kosmoplovom, časopisom koji je prethodio „Galaksiji, a nastavila se s „Galaksijomu kojoj je sedamdesetih objavio priče Duh i Crni psi i učestvovao u tadašnjim raspravama diskusijama: ima-nema života u vasioni i sličnim.Nastavio je u zagrebačkom Sirijusu (Hronike o Hlojgeu, Sferakoni”, Jusfani” i tako redom).

Godine 1995. objavio je u časopisu Gradina iz Niša naučnofantastičnu priču Temporarium reinkarnilend o prvoj egzoplaneti u orbiti Fomalhauta. Planeta se zvala Onodrim. NASA je 2008. objavila da je otkrivena prva egzoplaneta u orbiti Fomalhauta. Slučajnost ili ne? Nije se mnogo dvoumio, obavestim je o tome tadašnjeg izvršnog direktora NASA Džona Vilarda…

„Kad sam se krajem 2017. i početkom 2018. uključio u projekat Solar Probe jednostavnim kontaktom preko kompjutera, verovatno zbog dogodovština iz 1995. i 2008. moj angažman kao virtuelnog zvezdanog putnika (zajedno s mojim zvezdanim sestrama i braćom širom Planete) u Nasi nisu, pretpostavljam, shvatili neozbiljno. Postao sam jahač fotona u alotropskoj modifikaciji čipa…, priseća se Stevan Bošnjak.A sad pravac Mars: teraformiranje i pantropija. Biće potrebno i jedno i drugo. Prvo menja planetu, drugo koloniste. Ima posla u svim pravcima zahvata za večnošću i beskrajem.

(Napomena: Stevana Bošnjaka čitate i gledate (mislimo na fotku) i u elektronskom i u štampanom izdanju).

O autoru

administrator

Ostavite komentar