GALAKTIČKI VODIČ

GALAKTIČKI VODIČ

2.437 pregleda
Vremenska mašina (Vikipedija)

Ili: pokušaj da pametnije od sebe podučite kako da čitaju Galaksiju – i svekodnevno i povremeno, čak i kad im nije ni do čega. Ne škodi, a može da koristi.

„Kad đavo kuca na vrata, ti – radi”

Da, ali nisam ga čuo. U mislima sam već ušao u vremensku mašinu i mahinalno pritisnuo dugme. Koje? Pojma nemam. Svemoćna skalamerija će me iskrcati na pravo mesto, valjda mi je pročitala misli. Kuda sam se zaputio?

Kad ne znate kuda idete, svako odredište je pravo. Zašto ne bih malo u prošlost, malo u budućnost? Sadašnjosti mi je preko glave, strepim da nam opet na srežu panzije.

Malo me je razgalilo kada sam u MEĐU (IZ)MEĐU (ali „Gugl” ne odobrava zagrade u naslovima) pročitao da su Donalda Trampa izglasale pčele. A šta ako su i sve njegove prethodnike? Podišla me jeza, neću na glasanje ako listić moram da ubacim u košnicu. Pre ću u „ćoravu kutiju”, pa šta nam bude.

Promiču svakojaki nazivi. Ej, pa to upućuje na najnovija naučna otkrića, u svetu i kod nas! Vidi ti kuda će me odvesti lukava sprava. Izbora više nema (ma ne u Srbiji, rano ste se ponadali!), imaš prava samo jednom da stisneš. Više sreće sledeći put, gospodine neupućeni!

ARGUSOV POGLED? Zvuči mi poznato, taj je imao oči po celom telu. Takav je nam potreban. Ma kakav Radoje Domanović, opet bi vaskrsao Kraljevića Marka. Šta da činimo s tolikim junacima, niču kao pečurke posle kiše: plodna je ovo srpska zemlja.

Naredna stanica? Nisam dobio red vožnje, i to je najveća prevara na putovanju kroz vreme. Očas zalutaš u davninu, ubiješ dedu, on ti ne napravi oca, a ti zauvek tamo ostaneš. Ko je zabranio? Albert Ajnštajn, budi sam sebi deda kad si se drznuo.

Otkuda sada VRTOVI ARKADIJE? Shvatila je mašina da sam Srbin, volim mitove. U prvoj Utopiji su, navodno, i ljudi, i životinje, i biljke živeli u saglasju s Prirodom. Često je prizivaju zeleni, i svi koji su ispred svog naziva dopisali – eko, i ne sluteći da obe evolucije, i kosmička i biološka, streme isključivo u budućnost.

A u nju ćete odmah zakoračiti, hteli ne hteli. Preskočite EKOSOFIJU koja vas podučava da volite Prirodu, i eto vas u EKSPLOZIJI INTELIGENCIJE. Sutrašnjica, bliža i dalja, da se naježiš. Hoće li veštački razum (čitaj: pametna mašina) nadmašiti čoveka? Mene ne pitajte, već sam se izjasnio u knjizi „Mozak na čipu”. Nakon toga povratka nema, a vi kako hoćete. Nije se uzalud usprotivio Stiven Hoking.

U međuvremenu smo, ako niste primetili, projurili kroz nekoliko stanica: ALHEMIJA DUHA (promišljanje nauke, filozije i umetnosti), BRŽE, VIŠE, JAČE (stvaranje sportista nadljudi), VIRTUELNI RAJ (baš bih voleo da se ovde malo švrćkam kao Srećko Šojić, pa da se posle svima hvalim da sam već boravio u Raju), VREMENSKA MAŠINA (zar se nisam već smestio? Ali ova razvozi samo u prošlost), DARVINOVA NIT (ne izbacujemo ga, ostanite spokojni) i DIGITALNI DOMOROCI (navikavajte se na nove mlade starosedeoce da ne biste bili zauvek otpisani).

Vidi šta piše: ERAZMOV ZAVET. Ko li se samo dosetio da Erazmu Roterdamskom, koji nas je odavno upozorio da je glupost neuništiva, ukaže počast? Svaka čast uredništvu, iako ne postoji!

Sad mi je lakše, gledam kroz prozor i jedva opažam nazive stanica (niste, svakako, pomislili da vremenska mašina sporo mili): ZLATNI PRESEK (traganje za savršenim skladom), IKAROVI DVOJNICI (letačke i slične dogodovštine), IT POSMATRAČNICA (procenjivanje informatičkih zbivanja), JUNGOVSKI PREDELI (zavirivanje u tajne umetničkog stvaralaštva).

Uf, zamalo da mi promakne KOSMIČKO TKANJE. Jezdim nepreglednim beskrajem, a ne pokušavam da išta dokučim. Zašto sam, uopšte, napuštao Zemlju? A tek LICE VEČNOSTI ili odgonetanje tajne nad tajnama – ustrojstva svekolikog kosmosa. Neću vas razočarati, jer su se naučnici već izjasnili: nikada ga do kraja nećemo spoznati! U redu, ali GALAKSIJA neće odustati. Elektronska ili papirna, kako nam mnogi čitaoci preporučuju. A ko će da plati štampanje?

Uz LESTVICE ŽIVOTA smo tek počeli da se penjemo, i to je golema nepoznanica. Očekujte da natenane razotkrivamo „nasledni zapis” (DNK), osobito kako se geni ispoljavaju i čemu služe u svekolikoj raznolikosti živog sveta.

Kada će mali predah?

Upravo smo stigli u MENTALNU LOZINKU, nalik na Šeherezadinu „1001 noć”, u kojoj se odgonetaju i zagonetaju brojne zagonetki oko nas. Taman vam se ukaže neko rešenje, a onda bude iznova vešto zapetljano. Ni u NEBESKOM UPRETNIKU nije drugačije: opet otkrivanje malo poznatih zbivanja iz davnina. Znate li šta upretnik označava? Motku koja je u Lepenskom viru držala najprostiji trouglasti šator načinjen od životinjske kože, ispod koga su obitavali naši daleki preci Lepenci. Nisu se tako zvali?! Dobro, predložite drugo ime.

Baš se radujem što smo prošišali pored PANDORINE KUTIJE, ko je u stanju da zamisli šta će sve otuda pokuljati napolje. Za to su krivi antički Grci, čijim potomcima belosvetski zelenaši danas skidaju kožu s leđa. Eto nas, najzad, u PETOJ DIMENZIJI, carstvu svakojakih čuda, u kojem su vodiči naučnici. Čega tamo ima? Kliknite i čitajte!

Za PLANETU ŽENA (tako ju je krstio Jovo Toševski) već ste čuli, zar ne? To je Zemlja, možda će astronomi pronaći i onu na kojoj se jedino baškare Amazonke.

Uz svakodnevno PODVIZANJE UMA, s PROMETEJSKOM ISKROM (naučni i tehnološki prodori) u ruci da ne zalutate, naći ćete se u (RAZ)GOVORNIKU (ponovo je „Gugl” izbacio zagrade), obećanoj zemlji u kojpj učeni uzgajaju svoja duhovna i duševna čuvstva. Ne brinite, biraćemo ih strpljivo i predano da biste uživali čitajući, kao što smo odabrali prvog otpravnika koji nas je sačekao u stanici RASPINJANJE MUDROSTI (u međuvremenu su pristigli novi).

U sledećih pet stanica (SENKE SEĆANJA, SKLAPANJE PAMĆENJA, SRICANJE ISTORIJE, SRPSKI PANTEON i SRPSKI UMOVI) otržemo od zaborava otržemo ponajpre dela velikana srpskog roda. Zastanite u svakoj, saznaćete mnogo toga štio niste znali.

I tako smo stigli u pohode najvećem, Nikoli Tesli (TESLIANUM), koji još nije podrobno proučen. Šta kažete na to da su se drugi u svetu, a na osnovu njegovih uvida i uvoda, okitili s najmanje deset Nobelovih nagrada?

U azbučniku su ČEŠLJANJE JEZIKA i ŠAPUTANJE NERAVA dva poslednja stajališta, nadamo se da je svako tumačenje čemu su posvećena – suvišno. Ne, to nije konačno odredište. Kako ste tu stigli? Skočili ste s TREĆEG KAMENA oko Sunca.

A TAKNUTO ĆAKNUTO? Opet vas nisam čuo, izašao sam iz vremeplova. Potražite me u TREĆEM SMERU, ako on uopšte postoji.

„Mi ništa ne obećavamo i sve ispunjavamo” (Alan Ford). Malo li  je, kad je sve za (abe). Pitajte ministra finansija gde to još ima; u Srbiji nit` je bilo, nit` će biti. Sada spokojno čekajte novu povišicu.

Stanko Stojiljković

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

Ostavite komentar