MEĐU IZMEĐU

GEJMERI SU POD STRESOM

129 pregleda
Pixabay

Profesionalni igrači video-igrica provode dnevno do 15 časova pred računarom, a istraživanja pokazuju da ih to stavlja pod istu visinu stresa kao maratonce.

Mnogi od najuspešnijih svetskih pretvorili su svoj hobi u karijeru i tako zaradili milione dolara.Portal Mail onlineupustio se u istraživanje da otkrio idealni uzrast, građu, ishranu, čak i veličinu šake profesionalnih igrača video-igrica.U novoj studiji dr Lindsi Miglior, poznati britanska lekar za „i-sportove“ (net igrice), pokušala je da sazna idealnu veličinu ruke za profesionalne igrače.Ispitala je više od 90 igrača od 18 do 44 godina i uporedila mere ruku sa uspehom u popularnim kompjuterskim igrama, uključujući Call of Duty, Mario Kart, Fifa…Rezultati su pokazali da idealna veličina prstiju varira zavisno od igre.Utvrđeno je da su igrači sa malim prstima bolji u igrama visokog intenziteta kao što je Mario Kart.Međutim, oni s velikim prstima bili su bolji u dužim igrama koje zahtevaju više izdržljivosti, uključujući Call of Duty.

Akteri istraživanja dovršili su i test klika da bi vse idelo koliko brzo mogu kliknuti na kontroler ili miš u periodima za 5, 30 i 100 sekundi.Rezultati su otkrili da su na testu od pet sekundi igrači sa kratkim prstima i malim rukama mogli brže da kliknu. Na testu od 30 sekundi najbolje su prošli igrači sa velikim rasponom prstiju i širinom dlana. Konačno, na testu od 100 sekundi najbolje su prošli ponovo igrači sa dužim prstima.

Dr Miglior je zaključila da je optimalna veličina ruke za gejmere 7,6 santimetara od vrha do baze kažiprsta, maksimalni raspon od vrha palca do vrha malog prsta od 22,8, a širina dlana od 8,7.Iako se igranje često doživljava kao lenja aktivnost, nedavna studija je otkrila da muški igrači mogu da sagore 420 kalorija tokom dvosatnog igranja, dok gejmerke mogu sagoreti do 472 kalorije, što je ekvivalent od čak 1.000 trbušnjaka.Količina proizvedenog kortizola kod gejmera je otprilike kao kod vozača trkačkih automobila.

To je, u kombinaciji s visokim pulsom, ponekad čak 160 do 180 otkucaja u minutu, što je jednako onome što se događa tokom vrlo brzog trčanja, gotovo maratona.Ovaj sport je zahtevan kao i većina drugih, ako ne i zahtevniji, ističe profesor Ingo Frobose, koji je vodio studiju. Da bi se nosili s tim stresovima, igrači moraju biti u vrhunskoj fizičkoj kondiciji.Zato profesionalni igrači konzumiraju znatno manje šećera i brze hrane nego šira javnost. U proseku, igrači jedu jednu pločicu čokolade i jedan mali tanjir slanih zalogaja sedmično. Brzu hranu i gotove proizvode jedu samo dva puta sedmično.

Isto tako, 14,8 odsto profesionalnih gejmera su vegani ili vegetarijanci, ali većina još jede meso.U proseku, karijera profesionalnih gejmera vrlo je kratka i obično završava do 25. godine života. Nije iznenađujuće da duge sesije igranja pred računarom i svetlom ekrana narušavaju vid igrača.Zato osobe koje su kratkovide, dalekovide ili pate od drugih zdravstvenih problema sa očima, teže mogu postati gejmeri.Međutim, postoji nekoliko stvari koje igrači mogu učiniti da bi zaštitili oči. To uključuje ulaganja u igračke naočare s filterima plavog svetla i u filtere na ekranu, i usredsređenost na udaljene predmete da bi se pomoglo istezanje cilijarnih mišića koji fokusiraju oči, navodi Dailly Mail.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar